Skip to content

Grafinės novelės – nauji Sociologijos drabužiai

parašė Veronika @ 2011 Gegužės 5

Tyčia sakau „grafnės novelės“ ir tyčia nesakau „komiksai“ – nes pastarasis žodis, jei tikėtume leidėjais ir šio žanro entuziastų nuomone, Lietuvos viešojoje erdvėje turi kur kas daugiau ne teigiamų, bet neigiamų konotacijų.

Paskutinėje Vilniaus knygų mugėje vykusioje diskusijoje apie pieštinių istorijų suaugusiems perspektyvas Lietuvoje svarstyta – kodėl terminas „komiksai“ lietuviui asocijuojasi su „komedija“, linksmybėmis, vaikišku ir nerimtu žanru. Juk, pavyzdžiui, Marjane Satrapi pieštinių istorijų ciklas apie mergaitės-merginos-moters patirtis porevoliuciniame Irane, vėliau virtęs įstabiu pilno metražo animaciniu filmu „Persepolis“ – toli gražu ne (tik) komedija.

Vadinasi, grafinės novelės forma galima kalbėti ir apie labai rimtus patyrimus, apie istoriją ir netgi… apie socialinę teoriją. Arba apie statistiką.

Pieštos istorijos – ypač tinkama medija pradedantiesiems. Galimybė sužinoti apie sociologiją ir sociologus dar gerokai iki universiteto. Grafinis sociologijos įvadas savarankiškoms studijoms – kodėl gi ne? Kur kas geresnė motyvacija esminių socialinės teorijos pavyzdžių studijoms negu nuobodūs (?) vadovėliai su daug teksto ir jokių iliustracijų.

Introducing books knygų serija – grafiniai įvadai nuo chaoso iki semiotikos. Aišku, labiausiai rekomenduojame panaršyti po grafinę sociologiją ir statistiką, bet giliau pasirausę rastumėte ir antropologijos, ir fraktalų, ir Kanto, ir kritinės teorijos pieštinius įvadus. Tiesą sakant, geresnis klausimas – ko teorinio ir įdomaus ten nerastumėte:)

Pavartymui:

http://issuu.com/andrewfurlow/docs/introducing_sociology

http://issuu.com/andrewfurlow/docs/introducing_statistics

Introducing books facebooke:

http://www.facebook.com/introducingbooks

5 Comments
  1. nin @ 2011-05-09 10:37

    Marjane Satrapi yra verčiama ir ruošiamasi išleisti, kaip ir Art Spiegelman “Maus”. Bandom judinti grafinės novelės žanrą LT. O grafinius introducing lyg ir kažkas bandė leisti LT, ar ne?

  2. Veronika @ 2011-05-09 11:21

    Džiugu (ypač dėl Marjane Strapi!), man rodos, Lietuva jau pribrendo masinei grafinių novelių leidybai, gal net ir vietinės gamybos (?). O apie introducing lietuviškai dar neteko girdėti, bet su džiaugsmu prisidėčiau, pavyzdžiui, prie sociologinių-antropologinių-statistinių dalių vertimo!

  3. Veronika @ 2011-05-09 11:23

    O kalbant apie vietinės gamybos komiksus, dalinuosi vakarykščiu radiniu:

    http://ihavenoteeth.wordpress.com/

  4. nin @ 2011-05-09 12:39

    dar buvo Medus. Bet atrodo, kad vienkartinis projektas. http://medusblog.wordpress.com/

  5. Veronika @ 2013-03-01 09:46

    Grafinis įvadas į sociologiją – jau VU bibliotekos Filosofijos skaitykloje! 316/Osb-06 arba klauskite mūsų nuostabiųjų bibliotekininkių :)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS