Skip to content

Sociologija – tai specializacija konkrečioje medicinos srityje

parašė Milda @ 2011 Lapkričio 19

Šiandien buvo proga pasikalbėti su viena sociologe, kuriai ne kartą ir ne du teko pakliūti į situaciją, kuomet žmonės, paklausę apie jos profesiją ir sužinoję, kad ji studijuoja sociologiją, manydavo, jog ji – būsima medikė. Tai buvo maždaug prieš 7-9 metus. “Sociologija – tai specializacija konkrečioje medicinos srityje”, – tyliai mintyse galvodavo žmonės ir neprašydavo paaiškinti plačiau, mat užtenka ir abstraktaus suvokimo, ką gi daro medikai. Sociologė juokėsi, kad kartais toks vertinimas praversdavo, pavyzdžiui: gulint ligoninėje seselės elgdavosi pagarbiau:)

Iš vienos pusės žmonių apsigavime yra dalelė tiesos, juk pažvelgus į sociologiją pro struktūrinio funkcionalizmo akinius, objektą matysime panašiai, kaip kad savąjį objektą mato gydytojas. Visuomenė, kaip ir žmogaus kūnas yra gyvas organizmas, kurį sudaro skirtingi organai, kurių kiekvienas turi savo funkciją ir veikia viso organizmo labui. Vienos funkcijos negalavimas sutrikdo viso organizmo veiklą. Na bet visą šią istoriją jau žinot kaip daugybos lentelę :) Na dar pritempti galėtume pasitelkę medicinos sociologiją, kuri dalinai domisi ir medikus dominančiomis sritimis…

Šiandien, praėjus dešimtmečiui, išgirdę kad studijuoji sociologiją, vyresnės kartos žmonės ne retai atsidūsta “ar nesunku bus dirbti su tais senukais?”. Kaip ir sakė P. Bergeris, vienas iš dažniausiai pasitaikančių klaidingų supratimų, kad sociologas – socialinis darbuotojas.

Įdomu, ar dar po dešimtmečio žmonės pagaliau žinos, kas yra sociologija? Aišku, jei mes patys prie to neprisidėsime – niekas sociologijos mokslo nuo miglos neišvaduos.

O su kokiais klaidingais suvokimais jums teko susidurti, kai pasakėte kam nors, kad studijuojate sociologiją?

Rubrika → Ironija, Kita, Visi įrašai

7 Comments
  1. Ingrida @ 2011-11-19 23:36

    manes daznai klausdavo ka as veiksiu dirbdama socialini darba :)

  2. Lukas @ 2011-11-22 00:13

    Dar sociologas, be jokios abejonės, yra tas žmogus, kuris laksto nuo durų prie durų su klausimynu, po to grįžta į ofisą ir tam tikruose naujienų portaluose publikuoja statistiką, iš serijos “Lietuvoje 39% piliečių mano, jog raudona spalva yra graži, 41% – jog negraži, o 20% serga už Kauno Žalgirį”.

  3. Julija @ 2011-11-22 00:32

    manęs šiandien tris kartus perklausė, „zoologija?“

  4. Veronika @ 2011-12-07 00:18

    Vieno projekto pristatyme žurnalistui į diktofoną labai aiškiai suformulavau sakinį “aš esu sociologė”. Straipsnyje išėjau “menininkė”. Pakartota kelis kartus. Darau išvadą, kad sociologija – ne tik medicinos, bet ir meno sritis. Įdomu tik kokios rūšies menas – vaizdų, teksto kūryba, o gal performansas? :)

  5. Milda @ 2011-12-07 00:24

    Veronika, tai kovos menas :) http://sociologai.lt/?p=671

  6. Veronika @ 2011-12-07 00:49

    Buvau primiršusi šį faktą;)

  7. Julija @ 2011-12-07 22:02

    O, taip! +1 marketingo idėja!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS