Skip to content
Temos

Kviečiame į filmo „Hindu Kush‘o nimfos“ peržiūrą

parašė sociologai.lt @ 2012 Lapkričio 20

Lapkričio 23 d. 17.30 val. kviečiame į VU Filosofijos fakulteto (Universiteto g. 9, Vilnius) 106 aud., kur vyks filmo „Hindu Kush‘o nimfos“ peržiūra. Filmą pristatys Vienos universiteto socialinės ir kultūrinės antropologijos studentė Goda Palekaitė

2011 m. pasirodęs ir iškart didelio tarptautinio susidomėjimo sulaukęs graikų režisierės Annetos Papathanassiou etnografinis filmas „Hindu Kush‘o nimfos“ piešia įdomų lokalios bendruomenės globaliame kontekste paveikslą. Kalasha – tai senas kultūrines tradicijas išsaugojusi, Pakistano teritorijoje Hindu Kush‘o slėnyje gyvenanti ne musulmonų tikėjimo mažuma. Nors šią bendruomenę sudaro tik apie 4000 žmonių, ji yra vienintelė etninė grupė didžiuliame regione, amžių bėgyje nepriėmusi islamo tikėjimo ir išsaugojusi savo ne tik kultūrinį bei etninį, bet ir religinį identitetą. Tam didelės įtakos turėjo Hindu Kush‘o slėnio geografinė padėtis – teritorija, atskirta nuo prekybos ir susisiekimo kelių, plyti aukštai kalnuose.

Kalasha žmonės jau seniai nebėra atskirti nuo likusio pasaulio: jų problemos (mokyklų stygius, knygų gimtąja kalba nebuvimas), dažnai ignoruojamos Pakistano vyriausybės, yra sprendžiamos transnacionaliniu būdu (pvz. graikų NVO pagalba). Taigi, mažytė lokali bendruomenė yra tiesiogiai įtraukta į globalius tinklus, mainus ir įtakas.

Filme Kalasha identitetas daugiausiai analizuojamas iš jaunų moterų perspektyvos. Čia moters padėtis bendruomenėje yra ypatinga – jos traktuojamos kaip tarpininkės tarp lokalaus ir globalaus pasaulio. Annetos Papathanassiou kamerą nukreipia į merginas, studijuojančias regiono universitete, bendradarbiaujančias su tarptautinėmis organizacijomis, bet tuo pačiu metu nuolat pabrėžiančias savo etninį identitetą. Pasirodo, kad išsilavinimo Kalasha moterys dažnai siekia norėdamos pagerinti savo bendruomenės narių gyvenimo kokybę.

Filmas bus rodomas originalo kalba su angliškais subtitrais.

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

One Comment
  1. Ana @ 2012-11-25 10:36

    Labai patiko :)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS