Skip to content

Savęs pateikimo ir bendravimo tendencijos pažinčių svetainėse: virtualaus stebėjimo dalyvaujant įžvalgos

parašė sociologai.lt @ 2013 Kovo 25

Pamėginkime paskaičiuoti – kiek Tavo draugų ir pažįstamųjų sau mielą žmogų, draugystę ar net meilę, pasibaigusią „ilgai ir laimingai“, atrado internete? Kai didelė (ar net didžioji!) dalis gyvenimo persikėlė į virtualybę, žaidybinės ir kuo rimčiausios simpatijos išraiškos kur kas lengviau plinta internetinėje nei „tikrovės“ erdvėje, neramindamos digifobus, bet džiugindamos virtualioms naujovėms atvirus digifilus. Arba tiesiog… tapdamos savaime suprantama, paprasčiausiai rutinine pažinties ir bendravimo praktika. Trumpam virtę virtualiaisiais antropologais ir pasinėrę į stebėjimą dalyvaujant internete, penki sociologijos studentai – Lina Birškytė, Ieva Luneckaitė, Gintarė Kijauskaitė, Elena Sinkevičiūtė ir Jonas Mulevičius – tyrinėjo, kokie bendravimo ir savęs pateikimo šablonai būdingi trims lietuviškiems pažinčių portalams. Jų įžvalgas pristatome Socialios Sociologijos skaitytojams.


Internetinės pažintys yra tikslinga komunikacijos forma, kurios esmė – susipažinimas su naujais žmonėmis naudojant tam specialiai sukurtus internetinius puslapius (Barraket, Henry-Waring, 2008). Šiandieninė pažinčių užmezgimo tendencija – internetinės pažinčių svetainės, virtuali draugystė, o gal net meilė. Žmogus gali leisti laiką vienas, tačiau jokiu būdu nepageidauja likti vienišas, todėl internetinės pažintys tampa puikia išeitimi tiems, kurie stokoja laiko arba susiduria su įvairiomis tiesioginio kontakto užmezgimo problemomis. Internetinės pažinčių svetainės pasiūlo kandidatų gausą, kuria realiame gyvenime, deja, dažniausiai negalime pasidžiaugti, o įvairūs socialiniai procesai, tokie kaip augantis vienišų žmonių skaičius, dėl karjeros spaudimo didėjantis individų mobilumas, taip pat plati interneto prieiga ir nykstanti bendravimo internetu su nepažįstamaisiais stigma lemia, jog internetinės pažintys vis labiau suvokiamos kaip realus ir efektyvus būdas sutikti pasimatymų ar net ilgalaikių santykių partnerį (Ellison, Gibbs, Heino, 2006).

Internetinių pažinčių fenomenas gajus bei įsitvirtinęs ir Lietuvos visuomenėje – vien per 2012 m. rugsėjo mėnesį svetainę pazintys.lt aplankė 66 812 realūs vartotojai (audience.lt duomenimis). Todėl etnografinio tyrimo užduoties metu nusprendėme pasižvalgyti po Lietuvoje veikiančius virtualių pažinčių puslapius ir pabandyti atskleisti, kokie savęs pateikimo, pokalbių užmezgimo bei bendravimo šablonai juose dažniausiai sutinkami. Su šiuo savo tyrimu-eksperimentu dabar trumpai ir norėtume Jus supažindinti.

Atliekant tyrimą buvo pasitelkti du metodai – stebėjimas dalyvaujant (tiesa, ne realioje, bet virtualioje erdvėje) bei vizualinė etnografija. Siekdami kuo visapusiškiau apžvelgti virtualių pažinčių tendencijas, pasirinkome tris skirtingo tipažo lietuviškus pažinčių portalus: pazintys.lt, darnipora.lt ir pazintyssenjorams.lt.

 

Pazintys.lt – didžiausia Lietuvoje interneto pažinčių svetainė, joje beveik 80 000 užsiregistravusių narių. Svetainė nesiorientuoja į rimtas ilgalaikes pažintis ar draugystes. Tai galima suprasti iš raktinių žodžių, kurie pristato svetainę kažko joje ieškantiems žmonėms: merginos iš Vilniaus ir kitų miestų, draugai, geriausi naktiniai klubai ir vakarėliai, trumpalaikiai pasimatymai, seksas. Trumpai apibendrinant šios svetainės vartotojus, galima pastebėti, kad čia vyrauja mačo ir pupyčių įvaizdį besistengianti formuoti auditorija. Šioje svetainėje gali registruotis ne tik merginos ir vaikinai, tačiau ir porelės. Žinoma, čia galima ieškoti ir tiesiog draugiškos pažinties, arba, kaip nurodo vienas iš pateiktų pasirinkimų registruojantis, – nieko neieškoti. Tik tokiu atveju kyla klausimas, koks tikslas registruotis pažinčių svetainėje neieškant jokių pažinčių? Tikriausiai – atlikti tyrimą, kaip ir darė, pavyzdžiui, mūsų grupės nariai.

Darnipora.lt – puslapis, kuriantis rimčiausio Lietuvoje pažinčių portalo įvaizdį, neabejotinai orientuotas į rimtus santykius realioje erdvėje. Jau pradiniame puslapyje ši svetainė apibūdinama kaip svajonių išsipildymo vieta, kur kiekvienas neabejotinai gali susirasti sau ilgalaikį, rimtą gyvenimo partnerį, o kaip pažinties tikslas iškeliamos trys alternatyvos: užmegzti ilgalaikius artimus santykius, sukurti šeimą ir turėti bendrų vaikų, sukurti šeimą. Svetainė išskirtinė tuo, kad po begalybės klausimų registruojantis, sistema automatiškai narį poruoja su priešinga lytimi, tos pačios lyties asmenų anketų peržiūros galimybės čia nėra.

Pazintysssenjorams.lt – į vyresnę auditoriją (kaip leidžia suprasti registracijos taisyklės, senjorai – žmonės, kuriems >30 metų:) nukreiptas portalas, kurio žvalgymas tapo bene įdomiausia tyrimo dalimi. Šioje svetainėje pastebėjome išskirtinę tendenciją – moterys čia žymiai aktyvesnės nei vyrai (priešingai negu prieš tai aptartose svetainėse). Moterų anketų čia – 1 180, kai tuo tarpu vyrų – vos 440. Iš dalies tai atspindi visos Lietuvos demografinę padėtį: 2012 m. Lietuvoje gyveno 686 720 vyresnių nei 50 metų moterų, o tos pačios amžiaus grupės vyrų – 448 020.

 

Kaip vyko tyrimas?

Norėdami įsilieti į pažinčių svetaines ir jas stebėti iš vidaus, neišvengiamai turėjome susikurti narių anketas ir tapti šių virtualių pasaulių dalyviais. Pamanėme, kad būtinai reikia pasistengti atspindėti situaciją tiek iš vyriškos, tiek iš moteriškos pusės (o juk komandoje turėjome tik vieną vyriškį tarp keturių moterų), todėl mokslo vardan nusprendėme pasukčiauti ir sukūrėme aštuonias skirtingas anketas. Portale darnipora.lt buvo sukurtos dvi realios tikrų asmenų anketos, o kitose svetainėse – šešios fiktyvios anketos. Prie savo administruojamų anketų stengėmės reguliariai prisijungti, bendrauti su portalo nariais, rinkti medžiagą vizualiajai etnografijai. O dabar apie tai, ką mums pavyko pastebėti.

 

Savęs pateikimo tendencijos

Pažinčių svetainių nariai registruodamiesi stengiasi laviruoti tarp idealiojo „aš“ ir autentiškojo „aš“ įvaizdžių. Internete talpinamos nuotraukos iš netipinių gyvenimo situacijų: egzotiškos kelionės, ekstremalūs pomėgiai, įvairios oficialios šventės. Taip siekiama pateikti save tokį, kokio galimai tikisi potencialus partneris. Net smulkiausios detalės padeda kurti savo įvaizdį bei interpretuoti kitų narių profilyje pateikiamą informaciją. Pastebėta, kad vyraujančios tendencijos tarp pažinčių svetainių narių yra talpinti nuotraukas, kuriose matyti įgyti diplomai, automobiliai, sporto atributika, prabangūs apartamentai ir kiti jiems reikšmingi reprezentaciniai gyvenimo aspektai.

 

Išskiriami vizualūs savęs pateikimo šablonai:

  1. Fizinių privalumų pabrėžimas. Vyriškiams, pasirinkusiems šį savęs pateikimo būdą būdinga demonstruoti raumeningus, atletiškus, išpuoselėtus kūnus, moterys taip pat linkusios apsinuoginti ir pateikti save dviprasmiškomis pozomis;
  2. Emocinio ryšio mezgimas. Šiam šablonui būdingas kuriamas tiesus, atviras žvilgsnis, natūrali poza, naudojama mažai fono detalių, visas dėmesys sutelkiamas į veido sritį;
  3. Senjorų atveju galima išskirti vieną ryškią tendenciją – stengiamasi save pateikti kaip aktyvų ir gyvybingą asmenį, dažnai pasirenkamas gamtos fonas, talpinamos nuotraukos iš išvykų ir kelionių taip tarsi priešinantis visuomenėje vyraujančiai senatvės stigmai (senas – ligotas).

 

Viešos rašytinės informacijos anketose pateikimo tendencijos:

  1. Dauguma vartotojų nevisiškai išnaudoja anketos užpildymo galimybes. Pastebėtina, jog atviri klausimai dažniausiai paliekami neatsakyti arba atsakomi ypač lakoniškai, kaip pvz., paklausk ir sužinosi.
  2. Populiarus sentencijų bei citatų naudojimas kuriant anketas. Taip tarsi siekiama pademonstruoti savo intelektualiąją (nors ir neautentišką…) asmenybės pusę.
  3. Dalis vartotojų aiškiai išreiškia savo lūkesčius bei pageidavimus potencialių partnerių atžvilgiu. Pavyzdžiui, ieškoma nerūkančio, negeriančio, rimto partnerio. Anketos naudojimas tikslingai nurodant pageidaujamus kriterijus atspindi vartotojų racionalumą ir konkretumą ieškant pažinčių.

 

Bendravimo tendencijos

Dalis virtualaus bendravimo normų yra perimtos iš fizinės erdvės. Pavyzdžiui, lyčių vaidmenys užmezgant pažintį išlieka standartiniai: vyrui priskiriamas aktyvus vaidmuo, tikimasi, kad jis pirmasis inicijuos pokalbį. Tiesa, ši tendencija nebūdinga svetainės pazintyssenjorams.lt atveju – dėl ryškios lyčių disproporcijos čia iniciatyvesnės yra moterys.

Būdingi tam tikri pokalbio inicijavimo šablonai: komplimentas, klausimai apie tai kaip sekasi, kaip praėjo savaitgalis, kokia nuotaika ar tolimesni planai. Tačiau dažniausiai siekiama gauti kitus sudominusio asmens kontaktus, tokius kaip skype ar elektroninio pašto adresas, nes, tariamai, tai yra geresnės priemonės palaikyti tiesioginį ryšį nei tarpininkaujant pažinčių svetainei. Susidaro įspūdis, jog pats portalas yra suvokiamas kaip pažinčių ieškančių žmonių duomenų bazė, kur galimas greitas kontakto užmezgimas suradus dominantį asmenį, tačiau tolimesnį, artimesnį pokalbį siekiama perkelti į „asmeniškesnes“ erdves.

Taip pat gana greitai siekiama pereiti prie realaus bendravimo, pasimatyti. Kai kurie nariai, nors ir yra užsiregistravę internetinėje pažinčių svetainėje, kategoriškai pasisako prieš virtualų bendravimą, pašnekovui atsisakius susitikti, išreiškia nusivylimą pažintimi ir yra linkę ją nutraukti.

Senjorų pažinčių atveju bendravimui būdingas itin didelis atvirumas. Priešingai nei tarp jaunų žmonių, kur vyrauja noras tiesiog pasirodyti, užmegzti kuo daugiau, nors ir nereikšmingų pažinčių, vyresnio amžiaus žmonės tikslingai ieškodami realaus gyvenimo partnerio ar draugo dažnai net neklausiami pasakoja intymias bei skaudžias savo gyvenimo detales.

 

Visiems mūsų grupės nariams šis mažas tyrimas buvo pirmasis prisilietimas tiek prie etnografijos kaip tyrimo metodo, tiek prie pažinčių svetainių veiklos. Iš pirmo žvilgsnio pasirodžiusi gana nesudėtinga ir smagi tema bėgant laikui kėlė vis daugiau etinių ir moralinių klausimų, nebuvo paprasta (tikriausiai ne visiškai ir pavyko) atsikratyti išankstinių nuostatų, bet dėl keliamų iššūkių tyrimas nepasidarė mažiau įdomus. Tikimės, kad įdomus ne tik mums!

 

Literatūra:

Barraket, Jo ir Millsom, S. Henry-Waring. 2008. Getting it on(line). Sociological perspectives on e-dating [interaktyvus], pp. 1-17. Prieiga per internetą: Academic Search Complete [žiūrėta 2012 11 13]

Ellison, Nicole; Heino, Rebecca ir Gibbs, Jennifer. 2006. Managing Impressions Online: Self-Presentation Processes in the Online Dating Environment, Journal of Computer-Mediated Communication [interaktyvus], pp. 415–441. Prieiga per internetą: http://jcmc.indiana.edu/vol11/issue2/ellison.html [žiūrėta 2012 11 29]

Rubrika → Tekstai, Visi įrašai

6 Comments
  1. Julija @ 2013-03-25 21:09

    Kaip jau minėjo Veronika Facebooko komentaruose – tai tema, kurią labai norisi plėtoti. Labai greitai pasibaigė įrašas, buvo galima dar skaityti ir skaityti, nuolat kilo papildomų klausimų – o kaip tas, o kaip anas (manau, kad čia geras ženklas).
    Na ir dar – buvo atliekama vizualinė etnografija, bet nėra nė vienos iliustracijos! Žinoma, čia kyla etikos ir privatumo klausimai, bet galima ant veidų dėt kvadračiukus kaip žiniose :)
    Sėkmės ateities tyrinėjimuose.

  2. Norma @ 2013-03-25 23:30

    Tikrai labai skaniai susiskaitė :)

  3. Lina @ 2013-03-26 16:01

    Ačiū už pastebėjimus! :)

    Norėčiau pakomentuoti situaciją dėl iliustracijų – mūsų darbe jos, savaime suprantama, naudotos, bet visgi manome jog net “užkvadratavus” akis publikuoti jų viešai nederėtų. Pernelyg pažeidžiamas privatumas. Kas norėtų atrasti savo nuotrauką, kuri kai kuriais atvejais, ne taip ir lengvai prieinama, viešame blog’e? :) Apskritai, susidūrėme su etinėmis problemomis vien apsimetinėdami kažkuo, nė vienas tiriamasis nežinojo jog dalyvauja tyrime, o tai jau nemažas pažeidimas.

    Iš asmeninės pusės, dar norėčiau pridėti, kodėl nesutikčiau publikuoti būtent senjorų nuotraukų. Jų tarpe tvyro šiokia tokia baimė ir nepasitikėjimas internetine erdve, daug narių neviešina nuotraukų, kaip man paaiškino, nes bijo jog jomis bus pasinaudota. Įsivaizduoju, kaip kuris jų jaustųsi atradęs save studenčiokų tyrime apie kurį nežinojo.

  4. Artur @ 2013-03-27 22:12

    Tai kur pažindintis užimtiems žmonėms , lauke geraiu ..tai db atlikite tyrima apie pažntys klube ir kiek jos tesiasi objektyvesniam analizes pateikimui kuo pranašesni bendravimo skirtumai …

  5. gedas @ 2014-06-14 00:33

    Šaunu, kad tokie portalai egzistuoja, nes tai yra vienintėlė viltis turintiems bendravimo sunkumų ir intravertams nelikti vienišais.
    Vis tik žiaurų kiek yra daug stereotipinio mąstymo šablonų ir gan kvailų įsitikinimų tarp pažinčių portalų nariu, taip neprotinga kurti netikro “aš”, nes vis tiek tiesa išaiškėja gyvai pabendravus ir pradėjus rimtus santykius.

  6. DarniPora.lt @ 2018-04-02 05:35

    labai idomus tyrimas. Butu smagu jei pakartotumete toki kaip viskas pasikeite per penkerius metus.
    aciu

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS