Skip to content

#Satyra + politika = žaidimas. Gauk Šeimą!

parašė Milda @ 2016 Rugsėjo 28

Menkas jaunimo pilietinis ir politinis dalyvavimas bei sąmoningumas – viena iš problemų, kurią savo darbuose gvildena ir patyrę sociologai, ir sociologijos studentai.

Prieš artėjančius rinkimus pastebėjau, kad kaip niekad anksčiau jauni ir mažiau jauni žmonės ėmėsi satyros kaip politikos kritikos (ar protesto?) formos. Aišku, kartais neva subtilūs bandymai pašiepti politikus ir tokiu būdu išreikšti nusivylimą jais perauga į neskanias patyčias.

Ar satyra galėtų būti tas prieskonis, kuris padėtų ugdyti jaunimo pilietinį ir politinį sąmoningumą, paskatinti juos aktyviau domėtis politika, sekti kandidatų pasisakymus, pasiūlymus ir juos vertinti, apsvarstyti, galiausiai – eiti balsuoti ar net patiems galvoti apie politinę karjerą? Su kuo reikėtų maišyti šį prieskonį? Gal su žaidimo elementais?

Panašius pasvarstymus paskatinio vos prieš kelis mėnesius pasirodęs, grupelės jaunų žmonių skurtas lietuviškas politinės satyros stalo žaidimas Šeimas (pavadinimas tikriausiai aliuzija ir į Seimą, ir į shame‘ą :)). Žaidimo dalyviai (3-6 žaidėjai) turi spręsti socialinius, ekonominius ir kitus valstybės klausimus, dalyvauti skandaluose ir tokiu būdu pelnyti arba prarasti reitingo taškus, kuriuos galima iškeisti į ministerijų kontrolę, o tai lemia, kas valdys Šeimą – Saulius Ženklelis, Andrius Skubilius, Virgilius Rekordas ar kiti veikėjai.

Žaidimo kūrėjai tikisi, kad žaisdami Šeimą ir į politiką pažvelgę per humoro prizmę jauni žmonės atras daugiau noro domėtis rinkimais, renkamais politikais ir partijomis. O gal šis žaidimas – gero politinės komunikacijos specialisto sukurta paslėpta, bet, mano nuomone, tikrai skoninga konkrečios politinės partijos reklama (įtariai buvau pagalvojus)? Žaidimo kūrėjai sakosi nesantys susiję ar remiami jokios politinės partijos ar jėgos, lėšas žaidimo leidimui susimetė iš savo kišenės. Šeimo kūrimo procese, žaidimo balansavimui buvo naudojami matematiniai ir statistiniai modeliai, kad žaidimą galėtų laimėti bet kuri partija.

Gal kas nors iš Socialios sociologijos skaitytojų norėtų gauti dovanų šį žaidimą bei išbandyti jį su savo draugais?

Jei taip – rašyk milda.pivoriute@sociologai.lt (arba komentaruose, nurodydamas savo el. paštą) bei pridurk, kuris Lietuvos politinis veikėjas Tau labiausiai panašus į sociologą ir kodėl (gali tai atskleisti ir keliais sakiniais, ir keliais puslapiais). Satyra, humoras, ironija – pageidautini, bet nebūtini šios užduoties prieskoniai. Savo atsakymus siųsk iki rinkimų – spalio 9 d. Kam atiteks Šeimas, nuspręs jo kūrėjų komanda bei keli socialūs sociologai.

Rubrika → Ironija, Visi įrašai

One Comment
  1. Milda @ 2016-11-19 21:39

    “Sociologai ir politologai spėja, kad Seimo rinkimuose rekordiškai išaugęs jaunų žmonių aktyvumas susijęs ir su Lietuvoje smarkiai išpopuliarėjusiu politinės satyros prieskoniu. Tačiau dėl politinės satyros reikšmės nesutariama – vieni teigia, kad ji rodo pilietinį visuomenės brandumą, kiti sako, jog šaipymasis iš politikų yra smagi pramoga, tik ji jau ima atsibosti. Tad kokį vaidmenį atliks politinė satyra praėjus rinkimams? Laidoje dalyvauja politinės satyros stalo žaidimo „Šeimas“ kūrėjai Justinas Koroliovas ir Aistė Araminaitė, Pilietinės visuomenės instituto direktorė, sociologė Ieva Petronytė.”:
    http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013205814/dzinsai_2016_11_07_14_05

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS