Skip to content

Politinis safaris Budapešte [fotoreportažas]

parašė Veronika @ 2012 Kovo 20

Kovo penkioliktąją Budapeštas užpildytas įvairiausia simbolika ir ypač vėliavomis – didžioji jų dalis, aišku, Vengrijos (suprantama žinant, kad būtent tą dieną minimos 1848 m. Vengrijos revoliucijos metinės, viena iš didžiausių nacionalinių švenčių), bet visur pilna taip pat ir Lenkijos, šen bei ten matyti senovės hunų raštais pažymėtų juodų gan grėsmingai atrodančių vėliavų ir raudonai-baltai margintų kontroversiškai vertinamų Arpadų juostų. Ir, aišku, transparantų, plakatų, lipdukų, kokardų… Toks visuotinis politinių vizijų ir pažiūrų demonstravimasis visame mieste – sociologui, ypač, atvykusiam iš kitos kultūros, yra puiki proga užsiimti politiniu safariu. T.y. aplakstyti ir nufotografuoti šia proga rengiamus trijų skirtingų politinių jėgų mitingus – 1. dabartinės Vengrijos vyriausybės šalininkų (prie jų prisijungė ir keliatūkstantinė lenkų delegacija), 2. radikalų – kraštutinės dešinės partijos Jobbik rėmėjų ir 3. premjero Viktoro Orbano nuosaikiųjų kritikų demonstracijas už skirtingas Vengrijos valstybės vizijas viešose Budapešto erdvėse. Viktoro Orbano ir valdančiosios konservatyvios partijos Fidesz politiką remiančios eitynės nuo Nacionalinio muziejaus iki Parlamento rūmų, fotografuotos ir šiek tiek filmuotos Október 6 gatvėje. Daugelyje transparantų šioje demonstracijoje ES politika Vengrijos atžvilgiu vertinama kaip Vakarų kolonializmas:

Be būgnų, nukeliančių demonstruojančią minią į lengvą transą, šiame renginy buvo dar ir raitelių su šventiškai papuoštais žirgais, mobilių styginių kvartetų ir spontaniškai traukiamų liaudies bei kitokių dainų.

 Šalia demonstracijos dalyviams spaudęs rankas, o dalyves bučiavęs į skruostą vengras aiškino, kad gausiai demonstracijoje dalyvavę lenkai – vieninteliai Vengrijai draugiški slavai. Kai paklausiau, kokie nesutarimai juos sieja su Čekija, jis atsakė, kad „čekai su savo slovakais iš mūsų atėmė dalį žemių“. Turima omeny gili nacionalinė trauma, t.y. 1920 metų Trianono sutarties pasekmės Vengrijai, kurios teritorija buvo žymiai sumažinta prijungiant prie Rumunijos, Serbijos, Kroatijos, Slovėnijos ir (Čeko)Slovakijos.

Jobbik, radikalios dešiniosios vengrų partijos, minėjimas Károly Körút:

Įžygiuojama į mitingo vietą. Be kareiviškų batų, uniformų, vėliavų ir kariško pasisveikinimo, visa Jobbik rėmėjų laikysena nemaloniai asocijuojasi su simpatijomis nacionalsocialistiniam režimui. Nebuvo labai jauku fotografuoti…

Baltai raudonos – Arpadų juostos, siejamos su nacistine Vengrų partija, veikusia 1944-45 metais. Dabartinės Viktoro Orbano vyriausybės liberaliųjų priešininkų demonstracija prie Erzsébet híd (Elžbietos tilto):

 

One Comment
  1. Agnė @ 2012-03-24 10:27

    Taip keista – rodosi, tie žmonės skirtinguose mitinguose skirtingi, net pagal socialines demografines charakteristikas.
    Dar galim pasidžiaugti, kad Lietuvoj tai ne taip stipru.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS