Skip to content

Sociokine – pagamintas Metropijoje, panašus į mus?

parašė sociologai.lt @ 2015 Spalio 15

2024 m. Po neaiškios globalinės katastrofos smoge skendinti Europa atrodo vienodai pilka, niūri ir atšiauri. Naftos atsargos beveik išseko. Korporacija „Trexx“ po žeme nutiesė milžinišką pagrindinius Europos miestus sujungiantį Metro tinklą, kuris yra vienintelė teisėta transporto priemonė. Kiti keliavimo būdai, pavyzdžiui, važiavimas dviračiu, yra socialiai nepriimtini ir nelegalūs. Reklamų kupinoje Metro erdvėje taip pat vyksta populiarus televizijos žaidimas, kurio metu emigrantai varžosi dėl prieglobsčio gavimo.

Pagrindinis filmo herojus, neurotiškasis Rodžeris gyvena Stokholmo priemestyje. Vaikinas nuolat girdi keistą balsą galvoje. Iš pradžių tai atrodo lyg sąžinės balsas, apeliuojantis į slapčiausias jo baimes ir troškimus, arba nuolat suirzusios, nerimastingos, pervargusios asmenybės haliucinacijos. Tačiau vėliau paaiškėja, kad tai visai ne Rodžerio vidinis balsas.

Kodėl taip svarbu, kad Europos kontineto gyventojai naudotųsi tik Metro sistema? Kodėl pagrindinis filmo herojus kaskart patekęs į Metro zoną jaučiasi taip nejaukiai? Kas tas keistas balsas jo galvoje?
Kaip filme vaizduojama siaubą kelianti slogi distopinė egzistencija atliepia šių dienų aktualijas ir mūsų kasdienį gyvenimą? Ką mes turime bendro su Rodžeriu?

Kviečiame į Sociokiną kartu išsiaiškinti filme „Metropija“ sukurtą su minčių ir kūno socialine kontrole susijusį sąmokslą.

Režisieriaus, egiptiečių kilmės švedų televizijos prodiuserio, animatoriaus, žurnalisto, grafičių menininko T. Saleho filme mokslinė fantastika susilieja su labai savita ir tikroviška animacijos technika – stilizuotu nuotraukų perdirbimu.

Spalio 21 d. 18.30 val. Filosofijos fakulteto 301 a. (Universiteto g. 9/1).

Kad neužmirštumėte, galite pasižymėti renginio Facebook’o puslapyje.

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS