Skip to content

“Generation P“ ir šiuolaikinės propagandos potencialas

parašė sociologai.lt @ 2016 Kovo 20

Kolega Ugnius Babinskas pastebėjo mūsų organizuojamą proginį Sociokino seansą ir susidomėjęs pasižiūrėjo jame būsiantį filmą “Generation P“. Kviesdamas kitus sudalyvauti peržiūroje-diskusijoje Ugnius dalinasi ir savo komentaru. 

Žemiau pateiktoje nuotraukoje matote vaizdo įrašo stopkadrą, kuriame trys galvos. Dvi iš jų Donaldo Trumpo. Įraše bus ir daugiau veidų, įskaitant išsiviepusio Vladimiro Putino. Tačiau šis klipas nėra žiniasklaidos ar trolių produktas. Jį susuko mokslininkai. Klipas nuobodus, tačiau stulbinantis. Verčiantis susimąstyti apie Rytų ir Vakarų kultūras, apie JAV ir Rusiją. Apie šiuolaikinės propagandos potencialą.

Neseniai peržiūrėjau puikų Viktoro Ginzburgo filmą „Generation P“, pastatytą pagal to paties pavadinimo Viktoro Pelevino romaną. Kūrinys man labai patiko – jis gilus ir daugiasluoksnis, persmelktas psichodelinio siurrealizmo ir juodo humoro, mitologinės ir modernios simbolikos. Viskas kaip reikiant išmirkyta gniuždančio, brutalaus, rusiško pesimizmo tirpale – degtinės, sniego ir kraujo kokteilyje, kaip pasakytų Sorokinas.

Istorija, prasidėjusi kaip šmaikščiai ciniškas pasakojimas apie reklamos verslo formavimąsi posovietinėje Rusijoje, galiausiai išsiskleidžia kaip meninė-moralinė anonimizuotos galios ir žmogiškumo anatomija. Vienas labiausiai sudominusių filmo epizodų yra trečioji ir paskutinė dalis, kurioje minėtos tematikos skrodimas vykdomas purvino žiniasklaidos verslo virtuvės šviesoje. Operacinėje, kurioje manipuliacijos tikrove atliekamos pasitelkus pačias įmantriausias informacijos ir komunikacijos technologijas.

Žiūrėdamas filmą galvojau sau: įdomu, kokiu mastu iš tiesų panašūs į rodytus įrankiai yra naudojami? Ar vaizduotos priemonės iš tiesų tokios efektyvios ir galingos faktų falsifikavime, pseudoįvykių gamyboje, simuliakrų konstravime? Ar jos iš tiesų yra tokios pažangios?

Dalinius atsakymus į šiuos klausimus po kelių dienų visai atsitiktinai man pateikė vienas bičiulis, parodęs minėtą mokslininkų iš Stanfordo ir Erlangeno-Nurmbergo universitetų vaizdo įrašą, iliustruojantį šiuolaikinės vaizdo apdorojimo įrangos potencialią. Įrangos, kurios variantai gali būti ir, tikriausiai, jau yra pritaikyti praktikoje.

Primename, kad pasižiūrėti ir padiskutuoti apie filmą galite Sociokine kovo 22 d., 17 val., VU Filosofijos fakulteto 307 aud. (Universiteto g. 9/1, Vilnius).
Renginyje dalyvaus sociologai Arūnas Poviliūnas ir Aleksandras Dobryninas.

One Comment
  1. Monika @ 2016-03-24 15:35

    Buvo super perziura. Labai aciu!

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS