Skip to content

Susigauk vyrą!

parašė Milda @ 2011 Gegužės 27

1937 metais Hekzebiahas Hawkinsas, turtingas ir įtakingas Amerikos Dogpatcho miestelio gyventojas kasdien vis labiau nerimavo dėl savo dukters Sadie, kuri 35 metų vis dar buvo netekėjusi. Jis niekaip nesuprato, kodėl joks vyras nepamilsta jo gražiosios ir puikiosios dukters (bėda ta, kad tėvo regėjimas buvo blogas ir jis nematė, kokia iš tiesų negraži jo dukra).

Bijodamas, kad Sadie visą likusį gyvenimą neliktų viena nusprendė surasti jai vyrą (juk tais laikais buvo nenormalu likti senmerge). Lapkričio 15 -tą dieną tėvas sukvietė visus miestelio viengungius vyrus ir surengė bėgimo maratoną: viengungiai bėga miestelio gatvėmis, o Sadie juos vejasi, kurį sugaus – tas bus jos vyras.

Šią dieną Hawkinsas paskelbė Sandie Hawkins diena, kuri netrukus tapo tradicija, mat nuo tada kasmet buvo rengiamas maratonas, kurio metu moterys gaudydavo viengungius vyrus.

Tai istorija, gimusi žymaus amerikiečių karikatūristo ir humoristo Al Cappo komiksuose. Tačiau ši istorija sulaukė netikėtos visuomenės reakcijos – praėjus vos dvejiems metams po komikso pasirodymo Sadie Hawkins dieną realiam gyvenime ėmė švęsti vis daugiau jaunimo. Ši “komiksinė” tradicija tapo tikra amerikiečių populiraiosios kultūros dalimi. Lapkričio 15 dieną merginos nesivaržydamos kviečia į pasimatymą priešingos lyties atstovus, jos pirmos rodo iniciatyvą ir turi viršenybę prieš vyrus. Žinoma, galite nustebti, o kas gi čia keisto, juk jau praeitis, kai į pasimatymą turėdavo kviesti vyras. Tačiau tais laikais tai buvo tikrai neįprastas ir daug kam nesuprantamas dalykas. Tai buvo lyg simboliškas moters galios, valdžios, jėgos įteisinimo ritualas. Tai buvo paveiki istorija, kuri sukėlė atgarsį visuomenėje (tai šioks toks laimėjimas dar prieš moderniam feminizui pasiekiant savų laimėjimų).

Šia proga jaunimas iki šiol organizuoja teminius vakarėlius, bėgimo maratonus, šoka Sadie šokį (merginos kviečia vaikinus specialiam šokiui).

Rubrika → Ironija, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS