Skip to content

Sociokinas 23: „Jumalan Morsian“

parašė sociologai.lt @ 2012 Vasario 23

Ateinančios savaitės Sociokine pirmadienį, vasario 27-ąją, socialinių mokslų daktarė Donata Petružytė pasakos apie vaidybinį Suomijoje gyvenančios nencų režisierės Anastasijos Lapsui filmą „Jumalan Morsian“ arba „Septintojo dangaus dievo nuotaka“.
Filmuota šiaurės vakarų Sibiro tundroje, Jamalio pusiasalyje, „Jumalan Morsian“ istorija pasakoja apie vietinę nencų bendruomenę, iš kurios kilusi pati filmo režisierė. Filmas paremtas Anastasijos vaikystėje girdėtais pasakojimais moters, kuri dar prieš jai gimstant vyriausiojo šamano buvo paskirta aukščiausio genties dievo nuotaka. Tokių mergaičių – dievo nuotakų – kasdienybės ritualai turi būti visiškai skirtingi nuo paprasto ir buitiško kitų bendruomenės narių gyvenimo, o suaugusios jos priverčiamos atsiskirti ir gyventi vienatvėje. Nei vienam genties vyrui neleidžiama prie jų prisiliesti, griežtai draudžiama netgi į jas pažvelgti. Kai kurioms mergaitėms po septynerių ar daugiau metų šiame rituale leidžiama grįžta į tradicinį šeimos gyvenimą, kai kurios tampa šamanėmis, bet būna ir tokių, kurios priverstos atsiskirti visam gyvenimui.

Anastasija Lapsui pasakoja apie savo filmą: „Tai padėka moterims, kurios dėl vienos ar kitos priežasties buvo paaukotos kaip nuotakos aukščiausiajam genties dievui Num. Šis paprotys išlikęs iki šių laikų, bet ritualas atliekamas tik išskirtinėmis aplinkybėmis – pavyzdžiui, kai pradeda mirti naujagimiai arba gentį apninka kitos pasikartojančios nelaimės. Nuotakos misija yra tarpininkauti tarp dievo ir žmonių.“ Tačiau „Jumalan Morsian“ – ne tiek apie tradicinį nencų gyvenimo būdą ir specifinę pasaulėžiūrą, kiek apie… vienatvę.

Laikas: vasario 27 d., 18.40 val.
Vieta: VU Filosofijos fakultetas (Universiteto g. 9/1, Vilnius), 107 auditorija.

Iki susitikimo!

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS