Skip to content

Pasiūlymas studentams prisidėti prie mokslinio tyrimo „Smegenų veiklą stimuliuojančių medžiagų vartojimo vertinimas tarp Lietuvos studentų“

parašė sociologai.lt @ 2014 Spalio 6

Galbūt kas nors iš jūsų šiuo metu svarsto apie bakalaurinio ar magistrinio darbo temą? O gal kas nors nori įgyti mokslinio darbo patirties? Šis pasiūlymas gali jus sudominti. 

Pagal 2008 m. atliktą Lietuvos studentų apklausą, 40,9 proc. Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų iki dalyvavimo apklausoje yra vartoję smegenų veiklą stimuliojančių medžiagų. Absoliuti dauguma dėmesio koncentracijai stiptinti ir atminčiai gerinti vartojo maistų papildus. Metilfenidato hidrochloridas (Ritalinas) ir epinefrinas yra receptiniai vaistai, populiarūs tarp studentų Vakarų šalyse. Jų galima įsigyti ir Lietuvoje, tačiau nėra duomenų, kad receptiniais vaistais Lietuvos studentai domėtųsi ar juos vartotų smegenų veiklai stimuliuoti. Smegenų veiklą stimuliuojančių preparatų vartojimo Lietuvos studentai nevertino kaip problematiško reiškinio, nors pasauliniu mastu tame įžvelgiama nesąžininga konkurencija, socialinė nelygybė ir kiti pavojai.

Minėto tyrimo autorė Alma Linkevičiūtė nori tęsti šios temos tyrinėjimus, prie kurių kviečia prisidėti ir socialinių mokslų studentą (ar kelis studentus).

Darbo tikslas: išsiaiškinti, ar pasikeitė smegenų veiklą stimuliuojančių medžiagų vartojimo tendencijos ir šio reiškinio vertinimas Lietuvos studentų tarpe lyginant su 2008 metais atliktos apklausos duomenimis; įvertinti, kokias etines problemas Lietuvos studentai įžvelgia ir su kuriomis is jų susiduria vartodami/nevartodami smegenų veiklą stimuliuojančius maisto papildus.

Ką reikėtų padaryti: (1) išsiaiškinant kokių naujų preparatų (kurie yra reklamuojami kaip kognityvinius gebėjimus gerinantys) atsirado ir kokių neliko Lietuvos rinkoje, (2) pakoreguoti apklausos anketą, nekeičiant klausimų; (3) atlikti Lietuvos studentų apklausą (mažiausiai 500 respondentų); (4) palyginti gautus rezultatus su 2008 metų apklausos duomenimis ir tendencijomis kitose šalyse.

Sėkmingam darbui reikalinga: labai geros anglų kalbos žinios, statistikos pagrindai, galimybė nuvykti į universitetus bei kolegijas keliuose Lietuvos miestuose, noras ir pastangos bendradarbiauti publikuojant darbo rezultatus moksliniuose žurnaluose.

Idėjos autorė jums gali pasiūlyti: visą darbui reikalingą literatūrą anglų kalba (naujausius mokslinius straipsnius ir knygas), bendradarbiavimą paruošiant naują anketos variantą, konsultacijas praktiniais ir teoriniais su darbu susijusias klausimais, teorinę pagalbą ir konsultacijas literatūros apžvalgai (systematic review). Studentas galėtų darbo medžiagą panaudoti savo baigiamajam bakalauro ar magistro darbui.

Kontaktai: Alma Linkevičiūtė (alma.linkeviciute(eta)gmail.com), PhD student „Foundations of Life Sciences and their Ethical Consequences”, Department of Health Sciences, Faculty of Medicine, University of Milan/European Institute of Oncology, Italy

Rubrika → Kita, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS