Skip to content

Socialiai apie sociologiją III: „Sociologija yra skaitymas ir rašymas. Tam reikia nemažai kantrybės“

parašė sociologai.lt ir Regimantas @ 2011 Lapkričio 15

Trečiasis interviu rubrikoje „Socialiai apie sociologiją“ ne tiek asmeniškas, bet nė kiek nemažiau įtraukiantis, sodrus ir turiningas nei buvusieji (ir dar būsimi). Šio interviu-pokalbio kontekstas – ne jaunojo sociologo, bet sociologijos kasdienybė. Jūsų atidžiam dėmesiui: pokalbis su Regimantu.

Kodėl sociologija?

Atsakymas į tokį klausimą tegali būti supaprastinantis, nes nurodo bambos paieškas. Tai yra, reikalauja atkurti pasirinkimo užsiimti sociologija akimirką, verčia klausti, kuo ypatingas „sociologinis“ mąstymas bei kuo šis skiriasi nuo „ne-sociologinio“ mąstymo?

Atsakyti norėčiau palyginimu, prisimindamas Ernestą Gellnerį bei jo ginčą su Anthony D. Smithu. Šie autoriai nesutarė dėl to, ar moderni visuomenė turi bambą, ar ne? Tai yra, ar esama akimirkos, kai gimsta modernybė? Arba, jeigu šiek tiek tiksliau, koks nacionalizmo ir modernybės santykis: ar modernybė atsisako senų dievų1, ar juos išlaiko?

Gellnerio atsakymas ypač patrauklus dėl to, kad, atrodytų, yra paprastas: modernybė yra atkerėjimo amžius, o po modernybės ir nacionalizmo santykio paslaptimi slypi tik industrializacija (ir netolygi raida); visa kita tėra bandymas susidoroti su garo mašinos padariniais2.

Tegu taip būna ir su sociologija („kodėl sociologija?“): dėl visko kalta garo mašina.

Kada sociologija?

Taigi sociologija čia yra vienas industrializacijos vaikų bei reikalauja skirti laikmetį iki- ir po- garo mašinos. Ir, atrodytų, todėl sociologija norom-nenorom persmelkia visų mūsų – post-tradicinių vaikų gyvenimą.

Sociologija kasdieniame gyvenime

Tai yra, industrializacija mobilizuoja žmones, paversdama juos -istais: pasaulis virsta užduotimi, kažkuo, ką reikia įgyvendinti. Tokiu būdu mes visi (-istai) priversti mąstyti modernios visuomenės vaizdinį.

Sociologija: prieš ir po susitikimo su ja? Kas yra sociologija?

Visuomenės idėjos mąstymas gali būti daugiau ar mažiau sistemingas. Sociologijos studijos mąstymą kreipia pastarąja linkme. Tačiau meluočiau, jeigu sakyčiau, jog dabar darau kažką radikaliai kitaip. Sociologija yra skaitymas ir rašymas. Ir tam, galbūt, tereikia nemažai laiko.

Sociologijos autoritetai

Dėl šios priežasties galima drąsiai išreikšti susižavėjimą šios srities gyventojais, savo gyvenimu (knygų pavidalu) parodantiems, kas yra ir ką reiškia sociologija. Problema išskirti tokį, kurį (knygos pavidalu) norėtum temptis į negyvenamą salą.

Tačiau, kadangi dažnas su sociologija (kaip ir su kitais mokslais) susipažįsta paskaitų metu, negalima pervertinti dėstytojų reikšmės galbūt-kažkada-ateityje-sociologo gimimui. Čia norėčiau padėkoti profesoriui Algimantui Valantiejui, kuris neleidžia nustoti galvojus apie įvairias sociologijos paslaptis.

1O gal demonų? — http://www.lrb.co.uk/v15/n04/tom-nairn/demonising-nationalism

2Nairn, Tom. 1997. Faces of nationalism. Psl., 1.

Rubrika → Interviu, Visi įrašai

5 Comments
  1. Antinas @ 2011-11-15 21:48

    tamsta kalba tikrai ne kaip studentas, greiciau jau kaip asmuo, pats studentams destąs :)

  2. Regimantas @ 2011-11-16 21:27

    Ne, ne. Tik studentas :) kodėl taip sakote?

  3. Milda @ 2011-11-16 22:05

    Antinai, tikra tiesa :) doktorantas, paskutinė studentavimo pakopa, jau ne tik studentas, bet ir studentams bekalbąs auditorijose tuojaus :)

  4. Daumantas @ 2011-11-19 00:17

    įdomu

Trackbacks & Pingbacks

  1. Socialiai apie sociologiją V: „Sociologas yra žmogus“ | Sociali sociologija

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS