Skip to content

Kvietimas diskusijai Nacionalinėje Lietuvos sociologų konferencijoje

parašė Milda @ 2012 Rugsėjo 17

2012 metų lapkričio 30 dieną Vilniuje vyks ketvirtoji Nacionalinė Lietuvos sociologų konferencija, kurioje šįkart bus gvildenama socialinių nelygybių tema. Nelygybių formavimasis, raiška, jas kuriančios ir palaikančios jėgos, pasekmės individui bei visuomenei, akademiniai nelygybių sprendimai – sritys, į kurias esame kviečiami atsigręžti šiais metais.

Vieną gražią dieną besišnekučiuodami Interpretacinėje sociologijos kavinėje nusprendėme aktyviai prisidėti prie renginio programos bei pakviesti Jus kartu su mumis padiskutuoti apie kilusius pamąstymus.

Manome, kad pasirinkta konferencijos tema yra ne tik analitinė stratifikacinė, bet ir dialoginė, diskursyvi. Socialinės nelygybės ir lygybės sociologijoje dažnai matuojamos remiantis statistiniais „vidurkių“ kriterijais, tačiau problema yra ta, kad stratifikacinė analizė turi tariamai saugias prielaidas, kurios ne visada iškeliamos į dienos šviesą. Nelygybių sociologija apima tarsi-nekvestionuojamas prielaidas, kurių nematoma pusė – problemiškas nelygybių santykis su lygybės, laisvės ir supratingo socialumo idėjomis.

Kitas, mums iškilęs klausimas, ką sociologija „gali“, o galbūt ir „turi“ daryti: pažinti, suprasti, aiškinti socialinę tikrovę, ją keisti? Ir kokia turėtų būti ne tik sociologijos teorija, bet ir jos praktika, savo ruožtu susijusi su „ta pačia“ sociologijos istorija?

Sociologas Peteris Bergeris teigia, kad sociologija – pastanga suprasti, o tik paskui aiškinti. O ar „supratusi“ ir „paaiškinusi“ sociologija turi keisti?

Mūsų siekis – įžiebti diskusiją, kurios paskirtis – ne vienintelio atsakymo paieškos, o pastanga suprasti: ir ne tik galimus sociologijos vaidmenis, bet ir inter-subjektyvias šių vaidmenų supratimo sąlygas bei aplinkybes.

Jeigu turite idėjų ir norite mūsų numatomoje sekcijoje skaityti pranešimą, praneškite apie tai iki spalio 10 dienos adresu milda.pivoriute@sociologai.lt (konferencijos organizatoriams galutinės pranešimo tezės turi būti pateiktos iki spalio 22 dienos).

Jeigu nenorite skaityti pranešimo, bet turite idėjų ar klausymų – taip pat rašykite.

Visi kiti labai laukiami gyvame susitikime konferencijoje lapkričio 30 dieną.

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

5 Comments
  1. Sarunas @ 2012-09-17 15:23

    Nu kamon, kiek galima tu imantriu zodziu: ” analitinė stratifikacinė, bet ir dialoginė, diskursyvi” ir panasiai. Negi negalima pasakyt kazkaip maloniau? Jau vien del to neiciau i diskusija, nes ten bus akiniuotu hipsteriai sociologai, vartojantys tokius zodzius.
    Kita vertus, man pati tema atrodo gana nuobodi ir stereotipine, t.y. kalbeti apie sociologija arba daryti “sociologijos sociologija”. Geriau pakalbetumet apie kokia pvz. socialiniu tinklu analize arba ekonomine sociologija, nes sie laukai Lietuvoje labai kukliai ispletoti palyginus su tuo tusciau ir bereiksmiu filosofavimu apie tai, ka turi daryti sociologija. Labai tikiuosi, kad sitas komentaras issauks audringa diskusija ir pragaro lasisos, rasancios si bloga, pasels!

  2. Milda @ 2012-09-17 16:27

    Šarai, jau milijoną kartų apie tai kalbėjom ir gyvai, ir negyvai:)

  3. Simonas A. @ 2012-09-17 20:16

    Manau, kad mokslo populiarinimo tinklaraštis nėra mokslo gromulavimo tinklaraštis. Taigi, nematau nieko baisaus, jei įrašuose panaudojami mokslo šnektos terminai ar sąvokos. Jei tai vis dėl to yra problema, matau porą sprendimų:
    ą) skaityti delfi.lt skiltį gyvenimas ir pan.
    č) užduoti klausimus apie tai kas neaišku: pragaro lašišos, manau, mielai paaiškins ir pasidalins metodine medžiaga.

    Jei tiesiog smagu patroll’inti, tai problemos, manau, išvis nėra.

    Tuo tarpu, gal gali kas paaiškinti, kas yra socialinių tinklų analizė ir ekonominė sociologija?

  4. Dundulis @ 2012-09-17 21:57

    Labai supaprastintai aiškinant, socialinių tinklų analizė tyrinėja kiekykbiškai apibūdinamus individų susitelkimo į grupes dėsningumus, juos apibūdina formulėmis, koeficientais, o atvaizduoja diagramomis. Iš esmės, šitokia analizė siekia bet kokius visuomenės reiškinius galima paaiškinti socialinių ryšių struktūra ir tos struktūros susidarymo principais. Tinklų teorija, kuri ir pritaikoma minėtoje analizėje, naudojama įvairiose srityse: ekonomikoje, biologijoje, astrofizikoje ir t. t.

    Ekonomikos sociologija yra tokia sociologija, kuri stengiasi nagrinėti ekonominę (o dažnai ir nelabai aiškiai su ja susijusią) žmonių veiklą sociologiškai. Žinau, kad apibrėžimas yra per platus, bet nenoriu plėstis, nes tektų aiškinti, kuo pvz., skiriasi racionalaus pasirinkimo eko. soc. nuo marksizmo ir t.t.

    Paaiškinau mėgėjiškai, bet gal lašišos pataisys? :)

  5. be @ 2012-09-18 10:30

    Sarunai, kvailoka situacija.Vietoje to, kad tyliai suprastum, kad šis kvietimas (tuo pačiu ko gero ir sekcija) yra ne tau, ir “perjungtum kitą kanalą” imi garsiai piktintis, kodėl niekas nenagrinėja tau įdomių temų ir nerašo tau suprantama kalba. Palauk programos, gal konferencijoje rasi ką paprastesnio, “suprantamesnio” ir instrumentiškesnio. Ten ir nueisi. Arba pats siūlyk pranešimą/sekciją minėtomis temomis. Jos tikrai įdomios (nuoširdžiai)!. O jei trolini, tai… trys komentarai irgi ne koks rezultatas :)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS