Skip to content

Sociologija yra kovos menas

parašė Veronika @ 2011 Birželio 1

Sveikiname su vasaros ir jau beveik sesijos pradžia! Ta proga žinantiems primename, o nemačiusiems smarkiai rekomenduojame įkvepiančią videopažintį su prancūzų sociologu Pierre Bourdieu.

Kadangi žinojimas – tai galia, sociologas privalo jausti, kaip šiais žinojimo teikiamais galios resursais teisingai disponuoti, kaip ją nukreipti tinkama linkme ir niekam nepridaryti žalos. Metaforų kalba galime sakyti, kad tai – tikras menas. O kad nebūtų taip banalu, patikslinsime – šis menas veikiausiai yra kovos.

Dažnai sakau, kad sociologija yra kovos menas. Kaip ir visi kovos menai ji veikia tik kaip savigynos priemonė, o jos panaudojimas ne pagal numatytas taisykles yra kuo griežčiausiai draudžiamas”. Pierre Bourdieu

“Sociologija yra kovos menas” (La sociologie est un sport de combat) – tai dokumentinis filmas apie  Pierre Bourdieu. Jame Mokslininkas pristatomas kaip savas ir jaukus vaikinas be tos spalvingos virš visuomenės veik fiziškai pakilusio genijaus auros, kuri gana būdinga filmų apie iškilias asmenybės autorių vaizduotei. Taip, jis kenčia nervinius priepuolius prieš viešus pasirodymus. Taip, jis šiek tiek nuobodžiauja klausydamasis gatvėje sutiktos skaitytojos liaupsių ir savo darbų interpretacijos. Taip, iš jo šaiposi jo asistentė.

Ir vis tiek Jis – genialus sociologas.

Dokumentinis filmas apie Pierre Bourdieu pasirodė 2000-aisiais, likus mažiau nei porai metų iki sociologo mirties. Režisieriaus Pierre Carles filmuotas net trejetą metų, filmas supažindina su įvairiais Bourdieu kasdienybės kontekstais – paskaitomis, kelionėmis, gatvės mitingais, susitikimais su studentais, pokalbiais su žurnalistais bei gatvėje jį atpažįstančiais gerbėjais, taip pat su vokiečių rašytoju Günteriu Grassu.

Filme “Sociologija yra kovos menas” Pierre Bourdieu pristatomas ne kaip dramblio kaulo bokšte užsidaręs mokslininkas, bet kaip viešas intelektualas, nevengiantis politinių pasisakymų, viešajame Prancūzijos gyvenime buvęs tiek pat ryškus kaip savo laiku Emile Zola ir Jean-Paul Sartre.

Filmo rekomendacija iš tarpdisciplininių studijų žurnalo “Film & History”:

“Jeigu domitės socialiniais judėjimais Europoje, sociologijos praktika, galinga neoliberalizmo kritika ir struktūrinės nelygybės kilme, šis dokumentinis filmas kaip tik jums. Pagrindinė filmo žinutė: intelektualumas yra praktinė, refleksyvi, įtraukianti, pamokanti, įžvalgi ir kritška veikla.”

6 Comments
  1. Milda @ 2011-06-02 11:18

    Dėl tos gerbėjos, kuri gatvėje sustabdė Bourdieu ir vos vos jį paleido…Tai man dar labai priminė vieną ne seną situaciją. Prieš kelias savaites buvau neformaliame susitikime su Mickūnu, Gorky bare kalbėjo apie anarchiją:) Tai po visko, kai baigėsi diskusijos, jau jis ruošėsi eiti į susitikimą su draugu, priėjo prie jo du jaunuoliai ir uždavė klausimą ir norėjo padiskutuoti (buvo tokie užsidegę ir labai jau norėjo išgirsti atsakymą). O Mickūnas labai labai diplomatiškai išsisuko per vieną minutę ir nuėjo savo keliais, absoliučiai nesileisdamas į diskusijas. Tai iš pradžių pagalvojau, kad kaip nemalonu, va, priėjo užsidegę studentai, o jam visiškai nerūpi:) BET po to pagalvojau, kad jis daug metų keliauja po įvairiausias šalis, skaito paskaitas įvairiausiomis temomis, prie jo turbūt po paskaitų yra priėję tūkstančiai studentų su tais pačiais klausimais…(be to, studentams tie klausimai atrodo esminiai, o patyrusiam asui tie patys klausimai visiškai banalūs). Nujaučiu, kad iš pradžių stengiesi veltis į diskusijas, bandai nuoširdžiai atsakyti į klausimus ir pan., bet kai išgirsti tą patį “banalų” klausimą tūkstantį pirmą kartą, tai nebeturi tiek vidinių išteklių – ir pradedi diplomatiškai išsisukinėti. Pagalvojau, kad tokia situacija turėtų būti pažįstama daugeliui žymių/reikšmingų/aktyvių mokslo žmonių:)

  2. Lukas @ 2011-09-08 19:13

    Sveiki,

    Gal kas netyčia turite užsilikusį subtitrų failiuką šiam filmui ir galėtumėte atsiųsti el.paštu? Deja, su prancūzų kalba nedraugauju, o internete nepavyko rasti.

    Dėkoju!

  3. Lukas @ 2011-09-08 19:16

    Ech, privalomas pateikti, bet neviešinamas elektroninis paštas :)
    lukas.norbutas@gmail.com

  4. Julija @ 2011-09-09 16:22

    Hm, berods YouTube buvo titruota versija, ne?

  5. Vero @ 2011-09-09 18:05

    mano žiniomis, nepilna ta versija, gal tik pusė filmo. aš angliškus titrus turiu, tik jie kažkokiu mistiniu būdu sugeba sverti virš 25 MB, kas reiškia, kad el. paštu prisegti negalėsiu :(

Trackbacks & Pingbacks

  1. Sociokine – kovos menai su Pierre Bourdieu | Sociali sociologija

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS