Skip to content

2012 metų suma sociologiškai

parašė sociologai.lt, Julija, Veronika, ir Gytis @ 2013 Sausio 2

Sveiki sulaukę 2013-ųjų, mieliausi skaitytojai. Simbolinės vieno etapo pabaigos ir naujos pradžios proga mėginame susumuoti praėjusius metus – kokie jie buvo blogui, mums ir [mūsų patiriamai] sociologijai.

Pradžiai – keletas objektyviai išmatuotų faktų apie Socialią Sociologiją ir jos pasiekimus. 2012-aisiais aktyviausiai jūsų skaitytas blogo tekstas, pasirodo, buvo interviu su prof. Zenonu Norkumi. Kadangi be to dar ir viena labiausiai „mėgiamų“ Socialios Sociologijos facebook puslapio naujienų buvo vėlgi Z. Norkaus pasveikinimas gavus 2012 m. Vilniaus universiteto Rektoriaus premiją už svarius metinius mokslo pasiekimus, tenka profesorių skelbti metų sociologu ir laikyti jį sėkmės talismanu, nešančiu daugiausiai skaitytojų susidomėjimo.

Toliau – keletas individualių socialių sociologų pastebėjimų apie praėjusius [sociologinius] metus.

Julijos 2012-ųjų geriausieji

Metų sociologinis renginys: už bet kokius formalius renginius daug daug svarbesni visus metus buvo konspiraciniai neformalūs virtuviniai pasisėdėjimai. Iš formalių lietuviškų renginių socforumas kitus lenkė tiek turiniu, tiek smagumu.

Metų knygos: Hans Joas ir Wolfgang Knoebl – Sociological Theory: Twenty Introductory Lectures. Stalo knyga, kuri nubrėžia paskutinių 50 metų sociologijos istorijos žemėlapį ne kaip vadovėlinį konspektą palaidų punktų – apie ką rašė vienas autorius, apie ką – kitas, bet kaip visumą, kur viskas (netgi tarpusavyje konfliktuojančios mokyklos) yra susiję labai glaudžiais ir logiškais ryšiais. Labai labai rekomenduoju.

Neil Postman – Teaching as a Diversive Activity. Ši knyga iš gerų priminimų apie tai, kad ne tik būdami mokslininkai, bet ir dėstydami turime savo veiklą reflektuoti ir maksimaliai vengti nykumo ir beprasmybės.

Metų ištrauka: Charles Wright Mills – On Intellectual Craftsmanship. Kaip Postmanas apie dėstymą, taip CWM apie mokslinį darbą.

Metų filmas: „Stebuklų laukas“.

Metų interneto projektas: http://plag.lt

Metų sociologinis fail: Baltijos skaitymai. Renginys, į kurį atėjo tik pranešėjai, kurie net neapsimetinėjo, kad yra vieni kitiems įdomūs. Nulis akių kontakto. Nulis diskusijų. Nulis intonacijos. Nulis sociologijos. Didžiulis-didžiulis liūdnas nulis, už kurį visi gavo po pliusą į bendrąją mokslinės produkcijos apskaitą. Linkiu sau, kad daugiau niekada.

Sociologinė viltis 2013-iesiems: plėsti metodologinį akiratį arčiau 21 amžiaus cutting edge ir kad atsirastų kuo daugiau šviesių galvų ir darbščių rankų sumanytoms veikloms.

Veronikos 2012-ųjų geriausieji

Metų įspūdingiausias sociologinis potyris ir reginys: Vengrijos 1848 m. revoliucijos minėjimo kovo 15 dieną Budapešte [vizualinė] etnografija – kartu su Fidesz, Jobbik ir liberalių politinių jėgų pasekėjais nuo visiškų radikalų iki ramių nuosaikiųjų. Kelionių tikslas – Vengrija ir visa likusi Vidurio Rytų Europa, sociologine prasme turtingiausia stebėjimo ir socialumo kontempliavimo vieta. Ir ne tik 2012-iesiems.

Metų knygos: patys įvairiausi miesto sociologijos skaitiniai (Richard Sennett, Jane Jacobs, Georg Simmel, Michel de Certeau, Sharon Zukin, Fran Tonkiss, Mark Gottdiener, etc) ir patys įvairiausi tiesiogiai su sociologija nesusiję bibliofiliniai potyriai, tokie kaip Karin Johannisson Melancholijos erdvės: apie baimę, nuobodį ir pažeidžiamumą vakar ir šiandien, istoriniai skaitiniai apie Vilnių, jo esamas ir dingusias gatves, namus, gyventojus, prisiminimus, erdves, vietas ir maršrutus.

Metų filmas ir metų Sociokinas: „Stebuklų laukas“.

Metų atradimas internete: sociologijos studentų interneto memas Sociology student sheep, žymintis ribas tarp sociologijos gykų ir visų Kitų (t.y. tų, kuriems sociologinės avies memuose aprašytos situacijos yra nepatirtos, neatpažįstamos ir nesuprantamos).

Gyčio 2012-ieji

Šiais metais aplankė didesnis negu praėjusiais metais ponas sociologinis Supratimas. Tačiau supratimas atėjo ne iš universiteto pusės, bet iš gyvenimo. Taigi, užsukęs gerb. Supratimas pašnibždėjo ir netgi pirštu parodė, jog sociologija gali kyšoti visur. Kiekviename kampe, virtuvėje ar vonioje. Ir tai, ko gero, bent kiek akis prakrapščiusiam sociologui nėra naujiena. Tačiau jis sakė dar kai ką. Kad savo krypties reikia ieškoti ten, kur pučia vidiniai nuojautų vėjai, ir tik po to protu varomas varikliukas. Tada galima tikėtis malonaus proceso ir adekvataus rezultato. Taigi, norint palaikyti vidinės intrigos degimą, reikia  kartais išeiti iš „akademinės knygos“ ir pachuliganavoti. Paieškoti sociologijos ten, kur jos „nėra“ arba, tiksliau nebuvo anksčiau. Štai Jums ir naujumas!

Mano asmeninis šių metų atradimas būtų toks, kad atidžiai skaitant nesociologinę knygą, kuri labai patinka, galima išgeneruoti daug daugiau socio idėjų, negu tą, kuri „sociologinė“, mažiau įdomi, ir blogiausia, skaitoma privalomai. Taip viliosite įkvėpimą ir gal net kartelį sušoksite aistringą tango.

Taigi, naujametinis receptas: socio žvilgsniu skaitykite ne sociologinę, bet labai įdomią knygą. Galvoje pradės vykti reakcija, sukelsianti idėjų sprogimą. Šis sprogimas iššauks minčių fejerverkus. Beliks pastarąsias sudėlioti į taisyklingas raidžių sekas ir įspausti. Netikite? – Pabandykite patys. Tik išsirinkite TĄ knygą. Tik būkite atsargūs. Išsivysto priklausomybė. Ypač patyrus gerų sprogimų ar aistringų tango su pratęsimu. O šiaip, sėkmės.

Mano šių metų patys pačiausi, patys to nežinodami tapę sociologais: Arvydas Šliogeris, Carlosas Castaneda, Sigitas Geda, Gintaras Grajauskas (poezija!), Vladas Šimkus (poezija!), Viktoras Pelevinas, Jamesas Hiltonas.

Pačiausias sociologas – atradimas – Shmuelis Noah Eisenstadtas.

gražių metų,

g., j., v. ir visi kiti soc. soc.

One Comment
  1. Veronika @ 2013-01-11 16:22

    Labai atsiprašau visų skaitytojų ir ypač Soc. Soc. autorės Mildos – šiame tekste visai netyčia įsivėlė nevalyva klaida! Pasirodo, pats skaitomiausias 2012 metų tekstas visgi buvo ne interviu su prof. Norkumi (antroji vieta ir 1198 skaitytojų), bet Mildos tekstas “Geležinė psuperpsichologijos taisyklė – bendraudama šeimoje su vyru moteris niekada neturi vartoti žodžio “ne”. (http://sociologai.lt/2012/gelezine-superpsichologijos-taisykle-%E2%80%93-bendraudama-seimoje-su-vyru-moteris-niekada-neturi-vartoti-zodzio-%E2%80%9Ene, pirmoji vieta ir 2925 skaitytojų). Atleisk, Milda! :(

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS