Skip to content

M. Foucault – heterotopijos

parašė Julija @ 2010 Kovo 31

M. Foucault, interpretuodamas įvairias „kitas vietas“ („other spaces“), tarp jų ir miesto dedamąsias, naudoja heterotopijos sąvoką. Heterotopijos terminas – tam tikra priešingybė utopijai: jeigu utopijos yra įsivaizduojamos vietos, neturinčios realaus analogo, tai heterotopijos – realios vietos, neturinčios vientiso, vienareikšmio įsivaizdavimo skirtingų jas propoguojančių kultūrų kontekste.

Foucault išskiria šešis pagrindinius heterotopijų principus ir pateikia daug pavyzdžių:

  • Skirtingų formų heterotopijos egzistuoja kiekvienoje kultūroje. Yra dvi išskirtinės jų kategorijos – „krizių“ heterotopijos (šventos, uždraustos, ar išskirtinį statusą suteikiančios vietos, pavyzdžiui neįgaliųjų bendrabučiai, karinė tarnyba) ir „deviacijų“ heterotopijos (į kurias pakliūna normų pažeidėjai, ryškiausi pavyzdžiai – kalėjimai, psichiatrinės ligoninės).
  • Heterotopijų reikšmė toje pačioje kultūroje su laiku pasikeičia, kelios heterotopijos nuolat mainosi vietomis pagal svarbą (vienas iš pavyzdžių – kapinės, kurios po ilgai trūkusio dislokavimo miestų centruose buvo iškeliamos į pakraščius ar užmiestį).
  • Heterotopijos leidžia vienoje realioje vietoje sutelkti kelias įsivaizduojamas, mitines erdves (pavyzdžiui, suprojektuoti mitinio simbolizmo pagrindu Rytų sodai).
  • Heterotopijos tuo pačiu metu yra ir heterochronijos – vienoje realioje vietoje sutelkia kelias arba keliolika laiko atkarpų (pavyzdžiui, Vakarų kultūros muziejai ir bibliotekos).
  • Heterotopijos kaip vietos nėra nei iki galo atviros, nei iki galo uždaros – nors sukurtos viešumai, jos turi tam tikras įėjimo ir išėjimo taisykles, nėra prieinamos bet kuriuo metu kaip paprastos viešos vietos (barakai, kalėjimai, pirtys).
  • Heterotopijos atspindi savo aplinkos kultūrinius modelius ir socialines santvarkas (dažniausiai tam tikra hiperbolizuota, iškreipta forma), o tai padidina tikimybę, kad jos daro įtaką ar net pakeičia į jas patekusio individo realybės suvokimą (pateikiamas ekstremalus pavyzdys – viešnamis).

Tolimesniam minties vystymui – TV ir internetas kaip heterotopijos.

Rubrika → Tekstai, Visi įrašai

3 Comments
  1. Alina @ 2010-11-05 02:40

    O galima suzinoti, kuriame darbe jis apie tai placiau kalba?

  2. Julija @ 2010-11-05 09:51

    Perskaityti visą tekstą galima štai čia: http://www.foucault.info/documents/heteroTopia/foucault.heteroTopia.en.html
    Pradžioje yra paaiškinimas apie jo kilmę :)

  3. Julija @ 2010-11-05 09:52

    Be to, nemažai autorių vienaip ar kitaip perėmė šitą sąvoką iš Foucault:
    http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=heterotopia&x=0&y=0

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS