Skip to content

Kaip atsirinkti tinkamus literatūros šaltinius?

parašė Milda @ 2011 Spalio 20

Vienas iš sunkiausių ir daugiausiai laiko užimančių akademinio darbo rašymo etapų – tinkamos literatūros paieška/atranka. Ne retas atvejis, kuomet jautiesi it ieškotum adatos šieno kupetoj – šaltinių tiek daug, o kartais nė nežinai, ar šis “į temą”. Žinoma, kurs kas blogesnis variantas, kuomet pasirinkus originalesnę temą literatūros paieškos atrodo bevaisės ir tenka galvoti, ką gi galėčiau “pritempti” prie savo temos.

Filosofas Marius Povilas Šaulauskas siūlo tokią straipsnių atsirinkimo ir jų skaitymo strategiją:

Pavadinimas > Santrauka > Literatūros sąrašas > Išvados > Konkrečią išvadą detalizuojantis straipsnio skyrius.

Taigi, pirmiausia turime atkreipti dėmesį į straipsnio pavadinimą. Jeigu pavadinimas atrodo bent kiek tinkamas mūsų temai, perskaitome santrauką. Jeigu pastaroji taip pat atrodo relevantiška temai, žiūrime to straipsnio literatūros sąrašą. Jeigu jis nenuvilia, skaitome išvadas. Ir galiausiai, nebūtina skaityti viso straipsnio, o tik konkrečią, mums svarbią išvadą detalizuojantį straipsnio skyrių. Taip sutaupome daugiau laiko ir galime peržvelgti daugiau straipsnių.

Kokias jūs literatūros paieškos bei atrankos strategijas naudojat? Pasidalinkite savo patarimais!

4 Comments
  1. Antinas @ 2011-10-20 23:47

    Tik va blogai, kad daznai isvados buna surasytos taip, kad neimanoma lengvai atsekti, kur detaliai analizuojama tam tikra isvada..

  2. Julija @ 2011-10-21 14:49

    Kartais – ypač kai imiesi naujos temos – visai praverčia rinkti pirminį literatūros sąrašą „sniego gniūžtės“ principu – iš tinkančio / patinkančio straipsnio / knygos bibliografijos išrinkti tai, kas atrodo svarbu, tada, jeigu ir tie straipsniai tinkami – iš jų bibliografijos ir taip toliau. Palengvina atranką ir supratimą, kuo ir kodėl rėmėsi ankstesni autoriai.

  3. Julija @ 2011-10-21 15:19

    Beje, dėl šito — „pasirinkus originalesnę temą literatūros paieškos atrodo bevaisės ir tenka galvoti, ką gi galėčiau “pritempti” prie savo temos.“

    Kaip skelbia viena terapinė knyga pasimetusiems studentams, tokia situacija reiškia ką kitą nei temos originalumą. Bet kokioje bibliotekoje bet kuria tema medžiagos yra, tik reikia įdėti pakankamai įdirbio jos ieškant. Tiesiog nemaža jos dalis slepiasi po netikėtais pavadinimais ir mažiau žinomais autoriais :)

  4. 123 @ 2011-10-23 13:37

    arba kai išvados būna kaip vientisas tekstas, be numeracijos, tada irgi sudėtinga tokią strategiją taikyti

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS