Skip to content

Pilietinės visuomenės apraiškos daugiabučio laiptinėje

parašė Milda @ 2011 Rugsėjo 10

Tikriausiai kiekvienas iš jūsų gyvenąs ar kada nors gyvenęs daugiabutyje yra susidūręs su reklamomis užgrūstų pašto dėžučių problema. Gerai, jeigu pašto dėžutę patikrinai eidamas iš namų – spalvingą šlamštą gali išmesti į pirmą pakeliui pasitaikiusį konteinerį. Žymiai problematiškiau, jei pašto dėžutę patikrini grįždamas namo – rankose laikydamas pundą nereikalingos makulatūros galvoji “negi dabar nešiuosi namo?”. Prisipažinsiu, ne kartą esu papildžiusi kaimynines pašto dėžutes antra skrajučių partija, nors dažniau pati randu dosnesnių kaimynų pasidalintos informacijos. Kiti nesivargindami nereikalingą turinį meta čia pat ant grindų, jeigu pirmiau už juos to nepadaro naujesnės reklamos skleidėjai, nesugebėję įgrūsti naujos šūsnies retai dėžutes besitikrinančių gyventojų adresu.

Ilgai kaimynai taip gyveno(m)… Tačiau vieną rytą laiptinėje aptikau naują nepažįstamą objektą – dėžę su užrašu “Vieta Jūsų reklamai”, kuri kaipmat iš esmės panaikino dvi problemas: bereikalingą vargą rūpinantis nereikalinga reklama bei netvarką laiptinėje. Dabar kiekvienas namo gyventojas tik vienu judesiu gali išmesti nereikalingą dėžutės turinį ir visada džiaugtis tvarkinga laiptine.

Vieno žmogaus (drįsčiau sakyti, kad daug pastangų nereikalavęs) poelgis pagerino ne tik savo paties, bet ir visų namo gyventojų bendrabūvį, o kaštai išties nedideli – idėjos autoriui tereikėjo pasiryžti kartą per savaitę pasirūpinti prisipildžiusia dėže. Tačiau manau, kad jam šie kaštai palaipsniui sumažės, nes pasiskirstys didesniam žmonių skaičiui. Taip sakau, nes susižavėjusi kaimyno idėja su džiaugsmu jau kelis kartus pati išmečiau dėžės turinį -  kai žinai, kad darai tai visų kaimynų naudai, kelias iki konteinerio nebeatrodo toks ilgas. Kita vertus, kai žmogus neapsikentęs ėmėsi iniciatyvos, nebesinori jo nuvilti (beje, iki šiol nežinau, kuris kaimynas sugalvojo šią idėją:). Manau, kad su laiku atsiras ir daugiau gyventojų, kurie pamatę prisipildžiusią dėžę jaus pareigą prisidėti prie jos sutvarkymo (kitaip sakant, atsiras norma).

Pabaigai norėčiau priminti auksinę R. D. Putnamo taisyklę, kuri pagrindžiama knygoje “Kad demokratija veiktų“: visi gyventų geriau, jei tik kiekvienas imtųsi bendradarbiauti bendro gėrio labui. Be to, pozityvių padarinių sukeliantis tam tikrais ryšiais susietų žmonių bendradarbiavimas sklinda į daugelį kitų bendruomenės gyvenimo sferų.

Gal jūs turėjote panašių patirčių su savo kaimynais? Būtų įdomu išgirsti! :)

4 Comments
  1. Daina @ 2011-09-11 11:28

    cool =)

  2. Vytas @ 2011-09-12 12:02

    Tokią dėžę esu įrengęs dviejose laiptinėse Vilniuje, kuriose gyvenau.
    Pirmojoje, Justiniškėse, prigijo iš pirmos dienos ir gyvuoja ten iki šiol.
    Kita, Antakalnyje, liko nesuprasta ir išgyvendinta kaip šiukšlė.
    Ta proga pabandysiu dar kartą. Manau, šūkis taiklus, žiūrėsim, ar patiks kaimynams :]

  3. Name @ 2011-09-13 10:11

    Mūsų gyvenamame name irgi kampe stovi dėžė pašto šiukšlėms. O prieš tai kur gyvenome – pastatėme dėžę – bet ją greitai kažkas išpašolvonino.
    O idėja nėra labai nauja, bent mes tokį dalyką prieš septynis metus matėme atostogaudami Čekijoje.. Tik va grįžus tuo metu nepavyko pritaikyti.

  4. Reda @ 2011-12-11 20:31

    Tokią dėžutę, tik be šaunaus užrašo “vieta jūsų reklamai” turime ir mes savo namo laiptinėj. Idėja šauni ir sakyčiau daug pasakanti tiems kas tą reklamą dėlioja:))

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS