Skip to content

Sociokinas: Kodėl Venerai šalta moderniame pasaulyje?

parašė sociologai.lt @ 2014 Spalio 15

Scenaristas/režisierius Tomas ieško tinkamos aktorės spektakliui „Venera kailiuose“. Pasibaigus peržiūrai visa šlapia į teatrą įsiveržia Vanda ir reikalauja leisti jai pabandyti suvaidinti rolę. Režisieriui ir aktorei ėmus skaityti teksto dalis, fantazija ir realybė ima lietis, išsiskleidžia aistros, nenormatyvių seksualinių troškimų bei klausimų apie malonumo ir skausmo sąsają persmelktas lyčių galios žaidimas.

Romano Polanskio filmas „Venera kailiuose“ – David Ives pjesės adaptacija. O ši pjesė – 1870 m. Leopoldo von Sacher-Masocho (taip taip, to paties, kurio pavardė tapo mazochizmo termino pagrindu) romano adaptacija scenoje. Romane nagrinėjami, brėžiami ir persvarstomi lyčių santykiai, kurie pjesėje perkeliami iš XIX a. į XXI a. kontekstą. Kaip filme persvarstoma minėtame romane išskleidžiama meilės ir skausmo, dominavimo ir subordinacijos vyro ir moters santykiuose dilema? Masocho romanas buvo laikomas mizoginišku, objektifikuojančiu moterį. Ives pjesė vertinama kaip feministinis romano peržiūrėjimas.

O ar filmą galime vadinti lyčių vaidmenų persvarstymu? Ar galime jį laikyti feministine apropriacija? O gal tai manipuliavimas? Kaip filme atsiskleidžia galios klausimai vyriškumo ir moteriškumo santykyje? Ar tai satyra apie seksizmą, dominavimo inversija, ar tik heteronormatyvumo patvirtinimas? Kas tai? Spąstai? Kerštas? Rolių inversija? Kur slypi aistra? Kaip susilieja dominuojančios moters įvaizdis ir mizoginija, feminizmas ir šovinizmas? Gal tai tiesiog dar viena vyriška fantazija?

Lyčių santykių ir seksualumo svarstymai – spalio 23 d. Sociokine. 18. 40 val. Filosofijos fakulteto (Universiteto g. 9/1) 306 aud. 

Kad neužmirštumėte, galite pasižymėti renginio Facebook’o puslapyje.

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS