Skip to content

Sociologinė diena: POPkultūra su A.Tereškinu ir Senėjimas nesenstant su „Fabulous Fashionistas“

parašė sociologai.lt @ 2014 Kovo 10

Kovo 17-21 d. vyksiančių VU Filosofijos fakulteto dienų „Fiesta Personæ“ programoje – ir sociologinė diena.

Kovo 19 d. kviečiame į 201 aud. (Universiteto g. 9/1), kur 15 val. malonumus kurstys sociologo Artūro Tereškino knygos „Popkultūra: jausmų istorijos ir kūniški tekstai“ pristatymas-diskusija, o 18 val. pasitempti skatins proginio Sociokino seansas kartu su „Fabulous Fashionistas“.

Žemiau rasite renginių aprašymus. O kad nepamirštumėte, galite pasižymėti Facebook’e.

____

POPkultūra su A. Tereškinu (15 val. 201 aud.)

Kuo pasižymi Lietuvos popkultūra? Ką jį galėtų paliudyti apie mūsų visuomenę? Ką reiškia būti įžymybe, gyventi gerą gyvenimą, kentėti, užsiimti seksu ir apie jį fantazuoti, išgyventi gėdą, priešintis nevilčiai, patirti nepatogumo ir malonumo jausmus? Kuo pasireiškia mūsų popkultūroje išryškėjantis isteriškai idiotiškas vyriškumas ir monstriškas vampyriškas moteriškumas? Apie kokius socialinio gyvenimo simptomus jie kalba? Ar esame pornoelegantiški? Kodėl…

Atsinešk savo klausimus ir užduok juos pats autobiografinės, išimtinai Lietuvos populiariajai kultūrai skirtos sociologinės studijos „Popkultūra: jausmų istorijos ir kūniški tekstai“ autoriui Artūrui Tereškinui.

Renginį moderuos sociologė Dalia Čiupailaitė.

___

Senėjimas nesenstant su „Fabulous Fashionistas“ (18 val. 201 aud.)

Kiekviena visuomenė turi apsibrėžusi normas, kaip turi elgtis vieną ar kitą amžiaus tarpsnį pasiekęs žmogus. Ką reiškia būti senu, kokio amžiaus sulaukusį žmogų taip ima vadinti aplinkiniai, o kada jis pats pradeda save tapatinti su tokiu vaidmeniu, kokie yra senėjimo ženklai ir panašūs dalykai gali skirtis ir skirtingose visuomenėse, ir skirtingose tos pačios visuomenės socialinėse grupėse.

Senatvę gali pasitikti su baime arba su smalsiu jauduliu – tai priklauso ir nuo asmeninio požiūrio, ir nuo socialinės aplinkos, kurioje patiri šį gyvenimo tarpsnį.

„Sena moteris“ ir „stilinga, mada besidominti asmenybė“ – retai kada kartu pasirodantys apibūdinimai. Būtent tokios yra šešios 70-90 metų sulaukusios, tačiau visuomenės primetamų senėjimo lūkesčių nepaisančios dokumentinio filmo „Fabulous Fashionistas“ veikėjos.

„Tai ne dėl noro demonstruoti savo finansinę padėtį ar atrodyti jaunesnei. Tai tapatumo, kuris išreiškia daugiau nei „sena ponia/senutė“, išraiška. Grakštus senėjimas – tai nuostata, laikysena, dvasia, gyvenimo būdas.“,- sako viena iš senėjimo tapatumo temą svartančių moterų.

O kokių minčių kyla bandant filmą interpretuoti Lietuvos kontekste? Ką reiškia būti senu Lietuvoje? Į šį ir kitus po filmo peržiūros kilusius klausimus mums padės atsakyti sociologė Gražina Rapolienė, apsigynusi disertaciją „Ar senatvė stigma? Senėjimo tapatumas Lietuvoje“.

Ateik!

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS