Skip to content

Sociologo keliai „Tyrėjų naktyje“

parašė sociologai.lt @ 2014 Rugsėjo 23

Besidominčiųjų mokslu rugsėjo 26 d. laukia viena nenuobodžiausių naktų metuose – „Tyrėjų naktis“. Tąnakt vyks daugiau nei 200 nemokamų renginių – paskaitų, diskusijų, eksperimentų, parodų, filmų peržiūrių, konkursų, ekskursijų –  įvairiose Lietuvos vietose. Visą renginio programą galite rasti čia, o neturintiems laiko ar tingintiems – atrinkome sociologiją užantyje besinešiojatiems įdomesnius renginius.

Sociologinius akinius šiemet kviečiame pasimatuoti ir mes, socialūs sociologai. Jeigu norit susipažinti su miesto bei jaunimo sociologija, dalyvaukite praktiniuose užsiėmimuos „Sociologinis pasivaikščiojimas po Vilnių: kaip suprasti miestą?“ ir „Sociologinis žvilgsnis į naktinį Vilniaus gyvenimą“ bei paskaitoje/diskusijoje „Piterio Peno(?) kartos sociologinė refleksija“.

  • Sociologinis pasivaikščiojimas po Vilnių: kaip suprasti miestą? | Praktinis užsiėmimas

2014-09-26 18:30 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, ekskursijos pradžia S. Daukanto aikštėje (prie Prezidentūros)

Sociologijos tyrinėjimo objektų galima aptikti visur, kur tik yra ar buvo žmonių ir jų bendros veiklos padarinių, pavyzdžiui, miestuose. Šio praktinio užsiėmimo metu bandysime į miestą pažvelgti pro sociologijos mokslo akinius ir suprasti, kaip ir kodėl yra patiriamos miesto erdvės. Skirta 10–12 klasių moksleiviams.
Būtina išankstinė registracija el. paštu nike.kiskyte@yahoo.com

  • Sociologinis žvilgsnis į naktinį Vilniaus gyvenimą | Praktinis užsiėmimas

2014-09-26 21:00 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, ekskursijos pradžia S. Daukanto aikštėje (prie Prezidentūros)

Sociologijos tyrinėjimo objektų galima aptikti visur, kur tik yra ar buvo žmonių ir jų bendros veiklos padarinių, pavyzdžiui, miestuose. Vienas miesto kaip gyvenvietės skirtumas nuo mažesnių gyvenviečių – čia galima rasti aktyvų naktinį gyvenimą. Šio praktinio užsiėmimo metu bandysime sociologiškai pažvelgti į Vilniaus barus – ką, kaip ir kodėl ten veikia žmonės. Skirta 18 metų amžiaus ir vyresniems asmenims.
Būtina išankstinė registracija el. paštu nike.kiskyte@yahoo.com

  • Piterio Peno(?) kartos sociologinė refleksija | Paskaita, diskusija

2014-09-26 17:00Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 307 aud.

Kaip sociologija padeda suprasti jaunų žmonių patirtį? Kaip pro šios disciplinos akinius atrodo šiandieninis jaunimas bei jo kelias į suaugystę? Kodėl kai kurie sociologai jam lipdo Piterio Peno kartos etiketę? Ar ji taikli? Jei Tau 17-30 metų, ši paskaita – apie Tave.
Paskaitą veda Milda.

Kiti renginiai:

  • Žmogaus elgesio tyrimai skirtingų mokslo krypčių perspektyvoje | Laboratorinių įrenginių, priemonių demonstracija

2014-09-26 17:30 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 2-ojo ir 3-čiojo aukštų fojė

Prieiga prie žmogaus gerovei ir raidai tyrinėti bei elgesiui ir funkcionalumui įvertinti skirtos socialinės bei biomedicininės mokslų srities mokslinės įrangos, priemonių. Demonstruojamos, pristatomi psichologiniai žmogaus elgesio įvertinimo bei sociologiniai žmonių elgesio ir nuostatų, masinių medijų tyrimų instrumentai, priemonės, metodikos.

  • Baimė ir neapykanta internetuose: delfių komentatoriaus juridinis skrodimas | Lietuvos teisės instituto paskaita, diskusija

2014-09-26 17:30 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 302 aud.

Renginio metu bus nagrinėjami neapykantos nusikaltimų internete atvejai, kurie pasiekė teismą, paaiškinamas procesas, kokių veiksmų imasi teisėsauga, kokios bausmės skiriamos, o pabaigoje pristatomi vaizdingiausi komentarai

  • Kaip pastatyti tyrimus į jų vietą | Paskaita

2014-09-26 15:00 ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto pirmieji rūmai, Arklių g. 18, Vilnius, 310 aud.

Paskaitoje bus pristtyta gero teorinio pasiruošimo empiriniams tyrimams svarba; aptarti silpnai teoriškai pagrįsto tyrimo pavojai ir būdai jų išvengti.
Būtina išankstinė registracija: www.ism.lt/tyrejunaktis

  • Pirmasis įspūdis: ar tikrai esame savarankiški spręsdami apie kitus? | Akademinės vadybos ir administravimo asociacijos eksperimentai

2014-09-26 18:00 Coffee Inn, Pilies g. 3, Vilnius

Nuo mažens esame mokomi stebėti ir vertinti aplinkinius žmones: pasikliauti „gerais dėdėmis ir tetomis“ ir šalintis „blogų“. Vėlesniame amžiuje tenka pasirinkti su kuo draugauti, o kas pernelyg skiriasi, kad galėtų būti artimas. Dar vėliau sprendžiame klausimą, koks tas mūsų vadovas „iš tikrųjų“ ir ko galima laukti iš naujojo darbuotojo. Kuo remdamiesi vertiname aplinkinius žmones? Ar tai darome savarankiškai, objektyviai, pagrįstai? O gal ne? Dalyvaukite „Tyrėjų nakties“ eksperimente ir patys patyrinėkite, kaip žmogaus socialinį suvokimą veikia išankstinė nuomonė, socialinis fonas ir socialinis kontekstas, apranga ir kiti veiksniai.
Planuojami 2 užsiėmimai: 18:00 – 19:00 val. ir 20:00 – 21:00 val.

  • Moksliukė ar fyfa? Kokius socialinius stereotipus išduoda mūsų tartis | Lietuvių kalbos instituto paskaita-diskusija su Vilniaus universiteto doc. dr. Loreta Vaicekauskiene

2014-09-26 19:00 Coffee Inn, Vokiečių g. 18, Vilnius

Paskaitoje bus pasakojama apie mokslinius kalbos eksperimentus, kurie parodo, kaip nepažįstant ir nematant kalbėtojo, vien iš jo kalbos įrašo nusprendžiama, koks tai žmogus. Ausis pagauna net pačių smulkiausių kalbos vienetų – garsų – skirtumus. Kai kurie iš jų yra individualūs ir kalbėtojo vertinimui neturi didelės įtakos, bet yra ir tokių, kurie siejasi su ryškiais socialiniais stereotipais. Tokie garsai lemia, kad vienas kalbėtojas bus vertinamas kaip protingas ir rimtas, gerą darbą turintis žmogus, o kitas – kaip lengvabūdis ir tinkamas pramogų verslui. Klausytojai galės patys sudalyvauti kalbos eksperimente ir sužinos, kokie lietuvių kalbos balsių ir priebalsių variantai gali būti socialiai reikšmingi.

  • Apie daiktus ir žmones: iš Lietuvos archyvų ir muziejų saugyklų | Paskaita

2014-09-26 15:30 Lietuvos istorijos institutas, Kražių g. 5, Vilnius, Mažoji salė

Paskaitoje kalbėsimės apie Vilniaus miestiečių kasdienybę ir buitį XVIII amžiuje, remiantis Vilniaus magistrato knygose išlikusiais kilnojamojo turto sąrašais. Paskaitą iliustruos Lietuvos muziejų fonduose saugomų XVIII a. artefaktų nuotraukos. Paskaitą skaitys dr. Jolita Sarcevičienė.

  • Būti lietuviu | Paskaita, diskusija

2014-09-26 15:30 Lietuvos istorijos institutas, Kražių g. 5, Vilnius, Didžioji salė

Šiuolaikinėje visuomenėje sparčiai keičiasi priklausymo grupei, etniškumo bei tautiškumo sampratos. Paskaitoje-diskusijoje aptarsime, kaip šiuo metu apibrėžiama lietuviškoji tapatybė, kokia jos ateitis? Paskaitą skaitys ir diskusijoje dalyvaus dr. Vida Savoniakaitė ir dr. Auksuolė Čepaitienė.

  • Kasdienybės ir kasnaktybės Facebook‘e | Interaktyvi veikla

2014-09-26 18:00 „Mint Vinetu“ knygynas, Šv. Ignoto g. 16/10, Vilnius

Šį kartą apie socialinį tinklą Facebook bus kalbama neįprastai ir nepaviršutiniškai. Renginio dalyviai, padedant Forumo teatro savanoriams ir moderuojant teisės ekspertams, turės išskirtinę galimybę patys spręsti Facebook bendruomenės arba, kitaip tariant, eksperimentinės bendruomenės situacijas. Moderatoriai-lektoriai: Kazimiero Simonavičiaus universiteto Teisės fakulteto prodekanė Jolita Malinauskaitė ir dėstytojas Aivaras Daukantas.

  • Ji (Her) | Kino filmas

2014-09-27 02:30 Kultūros baras „Kablys“, Kauno g. 5, Vilnius, Baltoji salė

Rež. Spike Jonze, 2013 m., JAV, 126 min.
Kokią įtaką mūsų bendravimui daro technologinių išradimų tobulėjimas? Meilė kompiuteriui: beprotybė ar genialumas? Ar galima įsimylėti kompiuterį? Ir svarbiausia – ar kompiuteris gali įsimylėti jus? Netradiciniu požiūriu į aplinkinį pasaulį garsėjantis filmo „Būti Džonu Malkovičiumi” režisierius Spike’as Jonze’as pristato fantastinę žmogaus ir kompiuterio meilės istoriją.
Netikėtai nutrūkus ilgiems santykiams su mergina, Teodoras (akt. Joaquin’as Phoenix’as) puola į neviltį. Tačiau netrukus jo dėmesį patraukia ir suintriguoja itin pažangi žaviu moterišku (akt. Scarlett Johansson) balsu kalbanti ir į kiekvieną „šeimininko” norą reaguojanti kompiuterio operacinė sistema, tobulėjanti ir besikeičianti priklausomai nuo kompiuterio savininko asmenybės. Naująją savo draugę Teodoras pavadina Samanta ir sulig kiekviena diena vis labiau žavisi jos giliamintiškumu, jautrumu ir humoro jausmu. Ko gero, kitaip ir negali būti – juk operacinė sistema evoliucionuoja prisitaikydama prie „šeimininko”. Ilgainiui jų draugystė perauga į kažką daugiau. Ar tai galima vadinti meile?

  • Kanų liūtų reklamų peržiūra | Reklaminių klipų peržiūra, diskusija

2014-09-26 19:00 Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Verslo vadybos fakultetas, Saulėtekio al. 11, Vilnius, SRC 716

Geriausių reklaminių klipų peržiūra. Įvairios reklamos formos mus supa kasdien. Vienos jų būna įdomesnės ir labiau traukiančios akį, kitos – mažiau. Užsiėmime kartu su specialistais galėsite peržiūrėti pasaulyje geriausiomis pripažintas reklamas ir padiskutuoti, kas nulėmė jų sėkmę ir populiarumą. Lekt. Eigirdas Žemaitis
Būtina išankstinė registracija el. paštu ignas.dzemyda@vgtu.lt.

  • Ar tu protingas? Ar tu intelektualus? | Seminaras, diskusija

2014-09-26 18:00 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 205 aud.

Kas yra intelektas ir kokiais instrumentais jį galima įvertinti. Kas yra norma, kas yra nuokrypis nuo normos vertinant asmens intelektą.

  • Mentalizacija: suprantant savo ir kito vidinį pasaulį | Paskaita, diskusija

2014-09-26 18:00 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 214 aud.

Mentalizacija – tai savo ir kito žmogaus elgesio supratimas, susiejant stebimą elgesį su vidiniu pasauliu. Mentalizaciją galima apibūdinti ir kaip gebėjimą pamatyti kitą iš vidaus, o save iš išorės. Paskaitoje plačiau aptarsime, kaip dar galima apibūdinti mentalizaciją, kaip ji įgyjama ankstyvuose prieraišumo santykiuose ir kaip atsiskleidžia kasdienybėje, kaip galima lavinti šį gebėjimą.

  • Kinas ir filosofija | Paskaita, diskusija

2014-09-26 18:30 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 201 aud.

Filosofija ir kinas dažnai būdavo suvokiami kaip priklausantys skirtingoms sritims: filosofija – žodžio, o kinas – vaizdo. Vis dėlto šių dienų pasaulyje griežta perskyra tarp žodžio ir vaizdo nebeegzistuoja, filosofija „vaizduoja“, o kinas – mąsto. Paskaitoje „Kinas ir filosofija“ aptarsime bendruosius kino filosofijos principus, kurie bus iliustruojami apokaliptinio kino pavyzdžiais.

  • Aš ir mano džiunglių broliai arba ar gyvūnai turi asmenybę? | Paskaita, diskusija

2014-09-26 19:00 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 207 aud.

Gyvūnų augintojai dažnai sako, kad jų katės ar šunys labai individualūs, pasižymi išskirtiniais elgesio bruožais. Kai kas net teigia, kad jų augintiniai – unikalios asmenybės. Bet ar tikrai galime manyti, kad gyvūnai pasižymi panašiais asmenybės bruožais, kokius aptinkame, nagrinėdami žmogų? Ar tai tik gyvūnų sužmoginimas? Paskaitos metu klausytojai bus supažindinti su gyvūnų asmenybės tyrimų rezultatais, problemomis ir teorinėmis jų prielaidomis.

  • Siaubo kelio filmas: kodėl baisu tapti moterimi? | Paskaita, diskusija

2014-09-26 19:30 „Mint Vinetu“ knygynas, Šv. Ignoto g. 16/10, Vilnius

Siaubo kelio filmas – komercinio kino žanras, kuris remiasi prievartos spektakliu ir bausmėmis už jaunimo nuodėmes: nevaržomą ir laisvą seksualumą, narkotikų ir alkoholio vartojimą. Tačiau kino ir lyčių studijų tyrinėtojai šiame žanre įžvelgia netikėtas reikšmes. Paskaitos metu bus analizuojama, kodėl pagrindinė šių filmų veikėja dažniausiai – „berniukiška“ moteris, ir ką iš tiesų reiškia jos ir filmo monstro kova? Lektorius – Kazimiero Simonavičiaus universiteto dėstytojas, režisierius Romas Zabarauskas.

  • Gabumas: privalumas ar našta | Seminaras, diskusija, įvertinimo instrumentų demonstracija

2014-09-26 19:30 Vilniaus universitetas, Filosofijos fakultetas, Universiteto g. 9/1, Vilnius, 205 aud.

Seminaro-diskusijos metu bus pristatomi atlikti gabių vaikų tyrimai ir situacija Lietuvoje. Pristatoma įvertinimo metodologija – kaip atpažinti gabius vaikus ir kaip juos mokyti mokyklose.

  • Tiriame miestą: Laisvojo universiteto (LUNI) kelionė po neįprastą naktinį Vilnių | Ekskursija

2014-09-26 20:00 Universiteto g. 3, Vilnius, aikštė priešais Vilniaus universiteto biblioteką

Jau trejus metus Laisvasis universitetas (LUNI) rengia neįprastas keliones po Vilnių. Šios kelionės metu toliau tirsime miestą: ieškosime išlikusių istorinių reliktų, prisiminsime vietas, susijusias su mokslu ir Vilniuje gyvenusiais mokslininkais.

  • Nuo mados antropologijos iki tendencijų prognozavimo | Paskaita, diskusija

2014-09-26 20:15 „Mint Vinetu“ knygynas, Šv. Ignoto g. 16/10, Vilnius

Mada, kaip sociokultūrinis reiškinys, turi dėsnius, tačiau, kad juos suprastume ir pritaikytume, siekdami komercinio pasisekimo, būtina išlavinti antropologinį mąstymą bei intuiciją. Mada yra unikali meno sritis, turinti galingą transliuojamąją jėgą bei gebanti apjungti neribotas mases ir suteikti kiekvienam individui unikalumą. Mada yra neišvengiama, apimanti visas gyvenimo sritis, todėl paskaitos metu, pasitelkę savo pojūčius, vertinsime aplinką ir virtualią erdvę, stebėsime praeivių gatvėje elgseną. Madoje ir jos tendencijose dažnai viskas gimsta iš „klaidos“, nepasitenkinimo dabartimi, noro pasipriešinti, būti „geresniu“. Pasikalbėsime, kokios mados tendencijos gimsta tokioje terpėje. Lektorė – Kazimiero Simonavičiaus universiteto dėstytoja, mados tendencijų prognozuotoja Marija Palaikytė

  • Visuomenė 2.0 | Paskaita

2014-09-26 14:00Kauno technologijos universitetas, Statybos ir architektūros fakultetas, Studentų g. 48, Kaunas, 334 aud

Informacinių ryšio technologijų ir socialinių tinklų plėtros tendencijos poveikis vartotojams, vartotojų nuostatoms ir vartotojų prioritetams, socialinių technologijų atnešamos grėsmės ir pavojai. Tikslesnė informacija http://smd.ktu.lt/tyreju-naktis/

  • Multimedijos aplink mus | Interaktyvi veikla, atvira laboratorija

2014-09-26 14:00Vytauto Didžiojo universitetas, Informatikos fakultetas, Vileikos g. 8, Kaunas

Išplėstinės ir virtualios realybės pavyzdžiai, multimedija mūsų kasdieniam gyvenime. Kaip tai veikia ir kaip tai padaryti patiems. E. Vaškevičius ir E. Ščiglinskas.
Būtina išankstinė registracija el. paštu tyrejunaktis@if.vdu.lt

  • Ar spėjame su technologijų pažanga? | Paskaita

2014-09-26 15:00Kauno technologijos universitetas, Statybos ir architektūros fakultetas, Studentų g. 48, Kaunas, 150 aud.

Mokslo ir technologijų pažanga pasaulį pakeitė neatpažįstamai. Bet ar mes spėjame kartu koja į koją žengti su technologijomis? Galbūt technologijos pranoksta mus pačius? Paskaitą ves KTU Mechatronikos instituto direktorius prof. Vytautas Ostaševičius. Tikslesnė informacija http://smd.ktu.lt/tyreju-naktis/

  • Spiečiaus intelektas. Ar spiečius gali sudaryti tvarkaraštį? | Interaktyvi paskaita

2014-09-26 16:00Kauno technologijos universitetas, Elektronikos rūmai, Studentų g. 50, Kaunas, 140 kab.

Optimizavimo uždaviniai – svarbi matematiko darbo dalis. Kaip sudaryti tvarkaraštį, rasti trumpiausią kelią, mažiausiomis sąnaudomis, didinti pelną – tipiniai optimizavimo klausimai. Tik iš pirmo žvilgsnio tai atrodo paprasti ir visiems intuityviai suprantami uždaviniai. Tačiau, per atostogas nutarę aplankyti dešimt miestų, maršrutų galime sudaryti daugiau nei Lietuvoje yra gyventojų. O kuris optimalus? Atsakymą galime rasti gamtoje – rūšių, kurios buriasi į spiečius, elgesyje. Juk vienas skruzdėlių kolonijos takas, tikėtina, yra optimalus maršrutas. Visas paukščių pulkas būriuosis ten, kur daugiausiai maisto, o bičių spiečiaus elgesio darnos kiekvienas galėtume pasimokyti. Toks organizuotas, kolektyvinis, decentralizuotas, sąveikaujant su kiekvienu individu ir su savo aplinka, elgesys vadinamas spiečiaus intelektu. Šiuo pagrindu ne tik kuriami matematiniai algoritmai, bet ir konstruojami kuo paprastesni robotai, kurių veiklos tikslas – reikšmingas bendras elgesys spiečiuje.
Būtina išankstinė registracija internetu http://smd.ktu.lt/tyreju-naktis/

  • Ar vartotojas tapo labiau socialus? | Paskaita

2014-09-26 17:00Kauno technologijos universitetas, Statybos ir architektūros fakultetas, Studentų g. 48, Kaunas, 150 aud.

Pastaruoju metu pastebima, jog vartotojo elgsena ženkliai pasikeitė, ypač jų socialinis gyvenimas. Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad šiuolaikinis vartotojas daugiau laiko praleidžia virtualioje aplinkoje bendraudamas su draugais, giminaičiais nei tradicinėje aplinkoje. Šiems pokyčiams didelę įtaką turi greita socialinių technologijų skverbtis ir adaptavimas tarp vartotojų. Socialinės technologijos apima platų spektrą mobiliųjų aplikacijų – socialinius tinklus, žaidimus, tinklaraščius, mikro tinklaraščius ir kt. Šios technologijos įgalina vartotojus ne tik demonstruoti aukštesnį socialinį aktyvumą, bet ir daugiau laiko praleisti virtualioje aplinkoje. Tikslesnė informacija http://smd.ktu.lt/tyreju-naktis/

Rubrika → Renginiai, Visi įrašai

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS