Skip to content

„Metų Kažkas“ 2013 I 2014 „Kažkas bus“

parašė Milda @ 2014 Sausio 7

„Rašant mintys dažnai lieka kažkur anapus kalbos ir nepasiduodančios įkalinimui. Tad rašydamas taip ir kovoji su savimi – bandai įkalinti eiklią mintį „eilėraščio narve“, o tai ne visada sekasi.“, – viename skaitomiausių 2013 m. Socialios sociologijos interviu su sociologais apie rašymo kančias sakė Liutauras Kraniauskas. Pirmąją naujųjų metų savaitę kaip tik patyriau minčių ir žodžių ožiavimąsi, kai bandžiau sukurpti (šį) žadėtą pirmąjį 2014 m. įrašą su praėjusių metų akcentais bei prasidėjusių planais, idėjomis bei pasiūlymais jums.

Kodėl kalbu apie rašymo kančias naujametinio teksto įžangoje, kur turėčiau pagal paskutinį mados klyksmą suklijuoti „metų –iausiųjų“ ar „metų Kažkas“ etiketes? Kodėl rašymo frustracija mane užklupo būtent dabar? Kokį patarimą duočiau sau ir jums, kad taip nutiktų kuo rečiau? Šiuos dalykus sužinosite teksto pabaigoje. O dabar traukiu papkutes ir klijus.

Kalbėdamas apie madą G. Simmelis teigė: „Tas, kuris sąmoningai rengiasi ar elgiasi nemadingai, įgyja su tuo susijusį individualizacijos jausmą ne dėl savo individualių ypatybių, o vien neigdamas socialinį pavyzdį: madingumas yra pastarojo mėgdžiojimas, o sąmoningas nemadingumas yra jo mėgdžiojimas su priešingu ženklu.“. Šįkart sąmoningai ketinau etikečių neklijuoti, tačiau vėliau nusprendžiau mėgautis madingumu (ar pop malonumais, kaip pasakytų A. Tereškinas) atvirom kortom. Šios etiketės – mano subjektyvios, norėdami pasidalinti savomis – rašykite komentaruose arba atskirame Socialios sociologijos įraše!;)

Metų demografinis įvykis: sociali sociologė Veronika pagerino ne tik Lietuvos gimstamumo, bet ir Socialios sociologijos lankomumo lygį. Nors nuostabių dvynukių Veronika susilaukė ne namuose, tačiau viešojoje erdvėje vykusių diskusijų įkarštyje pasitelkusi sociologinį tinklelį sėkmingai išgaudė gimdymo namuose demonus.

Metų Antanas: praėjusiais metais itin iniciatyvus ir produktyvus Antanas Voznikaitis tapo nepakeičiamu bendraautorium, su kaupu įgyvendino visas jam pasiūlytas idėjas, padėjo kaip tik galėjo. Nuolat jaučiau jo sirgimą už Socialią sociologiją ir morališkai, ir realiais darbais. Šiandien pranešu apie jo simbolinę iniciaciją į Socialią sociologiją – asmeninio account’o suteikimą (simbolinį interviu su įšventituoju galėsite skaityti jau sausio mėnesį). Nuo šiol Antanas rašys kaip Antanas.

Metų kolektyvinė nemiga: sociologijos, politologijos, matematikos ir informatikos studentų vasaros stovykla INSOMNIA 2013. Tarpdisciplininė nemiga nebūtų apėmus, jei ne socialių sociologių Julijos ir Agnės pasiryžimas!

Metų login’as: Socialios sociologijos komanda Login Lietuvos interneto apdovanojimų organizatoriams pasiūlė įsteigti naują kategoriją – Geriausias mokslo populiarinimo projektas internete. Organizatoriai iniciatyvą palaikė, o nominacijoje dalyvavo 15 tiksliųjų, socialinių ir humanitarinių mokslų atstovų projektų. Kaip viskas sekėsi, galite sužinoti čia.

Metų konferencija: Nacionalinė Lietuvos sociologų konferencija „Sociologinė vaizduotė ir jos politika“. Bent jau man iš visų jau vykusių (nors jų buvo dar tik 5) konferencijų ši paliko geriausią įspūdį. Ne tik dėl pranešimų, bet ir dėl to, kad pirmą kartą vyko dvi dienas, kad Klaipėdoje, kad buvo geras oras, kad daug juokėmės, kad buvom socialūs. Išsamius konferencijos įspūdžius galite skaityti čia.

2014 m. konferenciją organizuoja VU Sociologijos katedra. Jeigu turite pastabų, pasiūlymų, idėjų, kurias norėtumėte įgyvendinti jos metu, rašykite gytis.valatka@gmail.com. Prisidėkime visi, kad jau tradicija tapusios konferencijos kokybė tik gerėtų ir mums visiems būtų įdomu joje dalyvauti!

Metų intriga:  kelis metus trukusio tarpdisciplininio tyrimo „Nužudymai Lietuvoje: kriminologinis tyrimas“ rezultatai, pristatyti tam skirtoje konferencijoje. Jau seniai nejaučiau tokio kutenančio smalsumo belaukiant ne tik gautų įžvalgų, bet ir tyrimo proceso, užkulisių sužinojimo. Pažadu per mėnesį supažindinti su konferencijoje išgirstais dalykais.

Metų Sociokinas: Sociokino istorijoje daugiausiai – virš 100 – žiūrovų pritraukusi filmo apie Z. Baumaną „Sunku būti žmogumi šiandien“ peržiūra kartu su filosofais L. Donskiu ir K. Kirtikliu.

Galbūt šiais metais nori kartu pasižiūrėti ir aptarti kokį nors filmą? Gal nori pats jį pristatyti? O gal žinai, kokį galėtume pasikviesti svečią? Kartu galime įgyvendinti Tavo idėją! Rašyk milda.pivoriute@sociologai.lt

Metų paieška: socialios sociologės Julijos iniciatyva pradėta skubi būsimų sociologų paieška. Galbūt norėtum prisidėti prie jos vykdymo? Jei taip, rašyk ieskomi@sociologai.lt.

Metų vizitas: gyvojo sociologijos klasiko Z. Baumano vizitas Lietuvoje, kurio metu buvo surengta vieša paskaita Vilniuje bei diskusija Kaune. Apie vykusius renginius galite paskaityti čia.

Metų pora: visus metus akiratyje kartu šmėžavę Z. Baumanas ir L. Donskis. Kartu parašė knygą, Z. Baumano viešnagės Lietuvoje metu kartu dalyvavo renginiuose, o L. Donskis, kaip pats juokavo, pasirodo yra filmo „Sunku būti žmogumi šiandien“ executive producer;)

Metų laimėtojas: sociologas Z. Norkus buvo pripažintas geriausiu 2013 m. Vilniaus Universiteto Filosofijos fakulteto dėstytoju. Taip pat 2013 m. sociologų konferencijos metu jo knyga „On Baltic Slovenia and Adriatic Lithuania. A Qualitative Comparative Analysis of Patterns in Post-communist Transformation“ buvo paskelbta geriausia 2012 metų sociologine knyga.

Metų idėja: kad išskirtiniais rašymo įgūdžiais, sociologine vaizduote bei humoro jausmu pasižymintis Liutauras Kraniauskas parašytų sociologijos populiarinimo knygą. Garantuotai, kartu su P. Bergerio kvietimu į sociologiją, būtų patraukliausia knyga norintiems susipažinti su sociologija.

Metų naujos knygos su bonusu – sąžinės nuraminimu: A. Tereškino „Popkultūra: jausmų istorijos, kūniški tekstai“. Dabar galėsim ramiai žiūrėt KK2, skaityt klubas.lt ir to neslėpti, nes „Tereškinas taip daro“. Kita knyga – Eric Klinenberg „Gyvenimas po vieną. Mūsų laikų pasirinkimas?“. Besijaudinantys, kad gyvena vieni, gal kiek aprims.

Metų fail’as: nesugebėjimas parašyti recenzijos prieš du metus įsigytai naujausiai P. Bergerio knygai. Gal kas nors iš jūsų norėtų?:)

Metų šaldytuvininkai: Indrė, Nikė ir Paulė (Julija, Agnė, Gytis, Veronika ir aš). O štai niekad nepaviešinta istorija: labai seniai, jau nežinia prieš kiek laiko, Julijai ir Agnei kilo idėja atlikti šaldytuvų tyrimą. Sumanymas vis pašmėžuodavo mūsų akiratyje, kol vieną dieną pribrendom, sutelkėm jėgas ir surinkom šiek tiek vizualinės medžiagos (beje, rinkom ją sąžiningai – šaldytuvai nufotografuoti autentiškoje būklėje, t.y. jų šeimininkams pasakėme, kad norime nuforografuoti jų namų interjero dizainą ir tik atėjus į svečius paaiškinome, kas mums iš tikrųjų rūpi. Tik keli žmonės juos nufotografavo patys). Įkvėpimo pagautas Gytis padiktavo pagrindinę atvirutės, kuri buvo skirta kvietimui į sociologiją, idėją - „Iš pirmo žvilgsnio NESVARBIOS detalės apie TAVE ir KITUS pasako daugiau, nei Tu galvoji. Tik reikia išmokti TAI pamatyti.“. Tik bėda, kad dar daugiau nei metus neprisiruošėm parašyti ataskaitos. Galiausiai 2013 m. rudenį medžiagą į rankas perėmė Indrė, Nikė ir Paulė – ir pagaliau turime rezultatą. Bandymas gavosi apžvalginis, labiau iliustruojantis Idėją, kurią išplėtojus galima atlikti visai rimtą tyrimą:)

Metų gramatinė klaida: Vilniuje atidarytame didžiausiame knygyne Baltijos šalyse – knygų namai „Pegasas“ – „Socialogijos“ lentyna (tikiuosi, kad lentelės autoriai tokią klaidą padarė dėl asocijacijų su Socialios sociologijos pavadinimu;).

Metų perspausdinti: Bernardinai.lt ar Delfi.lt praėjusiais metais perspausdino šiuos Socialios sociologijos tekstus: Gimdyvių namuose persekiojimas – modernybės kompleksas>>; Lūšnynai – neatsiejama miesto audinio dalis ar skylės, kurias reikia užlopyti?>>; Sociologinė Lietuvos dailės lauko rekonstrukcija>>; Rašant mintys dažnai lieka kažkur anapus kalbos>>; Tėvystės modeliai bei tėvo vaidmenys Lietuvoje>>; Z. Baumanas ir L. Donskis apie moralinį jautrumą netikrumo amžiuje>>.

O dabar šiek tiek statistikos. Skaitomiausių 2013 metų Socialios sociologijos tekstų dešimtukas bei jų unikalių skaitytojų skaičius:

1. (Ne)vaikiški žurnalai? >> (2,806)
2. Z. Baumano ir L. Donskio diskusija apie moralinį jautrumą netikrumo amžiuje >> (1,615)
3. Gimdymo namuose demonų gaudymas sociologiniu tinkleliu >> (1,516)
4. Savižudybės sociologija: ko nesuprato Lietuvos suicidinių srovių komentatoriai? >> (1,276)
5. A. Užkalnis: „Žmogus nori arba apsnūdimo, arba stimuliavimo“ >> (1,150)
6. Dovydas Skarolskis: „Daugybė sociologinių tyrimų ir teorijų bando prašyti galimybių, lengvatų – laisvinti žmoniją iš įvairiausio tipo ir metalo narvų” >> (972)
7. Rašant mintys dažnai lieka kažkur anapus kalbos ir nepasiduodančios įkalinimui >> (933)
8. Savęs pateikimo ir bendravimo tendencijos pažinčių svetainėse: virtualaus stebėjimo dalyvaujant įžvalgos >> (791)
9. Seksualinė prievarta vyrų kalėjimuose >> (802)
10. Savivertė ir valgymo sutrikimai >> (713)
 

 

Taip pat kvietėme pasivaikščioti po 2013 metų Socialios sociologijos tekstus, kurio metu prašėm jūsų nubalsuoti už labiausiai patikusius įrašus. Kadangi balsavimas buvo labiau simbolinis, o ir balsavusiųjų – vos 40, statistinių apibendrinimų nepateiksiu, tačiau įdomumo dėlei surašysiu kiekvienoje kategorijoje įsiveržusius į priekį. Kiekvienos kategorijos bei jose esančių tekstų trumpus aprašymus galite rasti čia.

  • Interviu kategorija:
1. Sociologė K. Lekerauskaitė-Karosienė: „Kiekviename tyrime slepiasi įžvalga, kuri gali prisidėti prie verslo sėkmės“ >>
2. Rašant mintys dažnai lieka kažkur anapus kalbos ir nepasiduodančios įkalinimui >>
3. Kas yra visų sociologijos galų meistras ir užkietėjęs klaipėdistas? >>
  • Teminiai (nebūtinai) sociologijos studentų specialiai Socialiai sociologijai parašyti tekstai:
1. Visagino atominės elektrinės reprezentavimas Lietuvos naujienų portaluose >>
2. Realusis aš, avataras ir idealusis aš ARBA „tapatumo žaidimai“ kibernetinėje erdvėje >>
3. Kas yra analitinė sociologija? >>
  • Teminiai Socialios sociologijos senbūvių tekstai:
1. Alkaniems gyvų socialinio eksperimento pavyzdžių >>
2. Gimdymo namuose demonų gaudymas sociologiniu tinkleliu >>
3. Savižudybės sociologija: ko nesuprato Lietuvos suicidinių srovių komentatoriai? >>
  • Humoristinis tekstas:
1. Su šypsena: ko nežinojome apie G. Simmelį? >>
  • Literatūros apžvalga:
1. Vilnietis Vilniečiams >>
  • Vertimas:
1. Apie Ben Whishaw kūną: vizualinė esė >>

Metų idėjos/planai 2014 metams: sociologai.lt dizaino atnaujinimas, kuris labiau išryškintų, kad Socialios sociologijos erdvė atvira ne tik rašymo, bet ir kitoms saviraiškoms, o Sociali sociologija, kaip brend‘as, apima kur kas platesnę nei tik šis tinklaraštis idėją, veiklą ir žmones!

Dar viena naujiena – nuo sausio 24 d. kas dvi savaites (penktadieniais) po kelis skyrelius publikuosime Crimethinc. Ex-Workers Collective knygos “Work: Capitalism. Economics. Resistance” vertimą, prie kurio darbuojasi filosofijos studentas Benediktas Gelūnas.

Šiais metais norėčiau padaryti daugiau panašių interviu su ne akademinės srities sociologais. Jeigu žinai (ar pats esi) sociologijos absolventas, kuris džiaugiasi savo profesine veikla bei mano, kad sociologijos studijos tam turėjo įtakos, informuok mane apie jį arba dar geriau – pakalbink pats!

Galiausiai, kiekvieną mėnesį (ar rečiau) ketinu paruošti Facebook’o post’ų suvestinę. Jame nuolat dalinamės įvairiomis nuorodomis, kurių netalpiname tinklaraštyje. Nemažai jūsų karts nuo karto vis ieško, klausia, kur buvo ta ar ana nuoroda (o kai kurie galbūt apskritai nesinaudojat Fb), todėl karts nuo karto pateikiama įdomių nuorodų suvestinė bus ir patogu, ir naudinga. Beje, jei aptikai kokią įdomybę – atsiųsk (milda.pivoriute@sociologai.lt arba FB žinute), pasidalinsime Fb su visais skaitytojais.

Kiti planai ir idėjos dar gims.

Pasiūlymas jums: Na o pagrindinis šių metų tikslas – palaikyti Socialios sociologijos gyvybingumą. Kad tai (į)vyktų, reikės dvigubai daugiau jūsų iniciatyvos ir pagalbos. Dėl minėto metų demografinio įvykio, Veronika pristabdė arklius, tad frontas, kurį mudvi ilgą laiką nenuilstamai laikėm, šiek tiek suletėjo. Džiugu, kad pasibalnojo Antanas. Bet to neužteks.

Čia ir noriu grįžti prie šio įrašo įžangos. Minėjau, kad pirmąją naujųjų metų savaitę mane ištiko rašymo frustracija. Supratau to priežastį – jau beveik dvi savaitės kaip nieko nerašiau. Taigi, užteko ir tiek laiko, kad pasijusčiau atpratusi nuo man patinkančios veiklos. Tad neteisūs tie, kurie sako, kad man „žodžiai liejasi laisvai“:) Todėl dar kartą patariu sau ir jums – jeigu norime rašydami patirti mažiau kančių, stenkimės rašyti kasdien, bent kelis kartus per savaitę, ir nedaryti ilgų pertraukų. Priešingu atveju – neišsigąsti patyrus rašymo frustraciją – juk kasdien liftu važinėjant šlaunis paskausta lipant ne tik į Eifelio bokštą, bet ir į Šv. Jonų varpinę. Tad reikia išsimankštinti, o vėliau palaikyti formą.

Sociali sociologija gali tapti ne tik jūsų saviraiškos, bet ir rašymo įgūdžių mankštinimo ar formos palaikymo buveine, nepriklausomai nuo jūsų amžiaus, lyties, išsilavinimo, seksualinės orientacijos, barzdos tankumo, šlaunų apimties ir t. t. Tiesa, sociologijos studentams praktikuotis rašyti turėtų būti ypač aktualu, kadangi nuo rašymo nepabėgsit. Kaip sakė L. Kraniauskas: „Be rašymo sociologija būtų tik besaikis lėbavimas, užstalės pamokslavimas, senos rytietiškos patarlės bei anekdotai, už kuriuos mokami nemaži pinigai.“.

Jeigu norėtumėt (pa)rašyti į Socialią sociologiją, galite tai padaryti įvairiomis formomis. Štai čia galite rasti pasiūlymų/idėjų su konkrečiais pavyzdžiais, kokiais tekstais galėtumėte prisidėti. Esate labai laukiami ir bet kada galite užsukti!

Ačiū už dėmesį.

3 Comments
  1. Antanas @ 2014-01-07 23:32

    Taip norėjau, kad Dalios vertimas laimėtų ir laimėjo! :)

  2. Sociologas @ 2014-01-10 15:45

    Puikus.

  3. d. @ 2014-01-15 19:27

    Antanai :*

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to this comment feed via RSS